Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

End-Of-Life kan van toepassing zijn op mensenlevens, in dit geval gaat het over de levensduur van producten. EOL is een term die door verkopers gehanteerd wordt om het einde van het bruikbare leven van een product te bepalen. Dit betekent een productiestop, geen nieuwe onderdelen en geen officiële reparatie of ondersteuning. Wat is de betekenis van End-Of-Life en hoe gaan zowel consumenten als bedrijven hiermee om?

Definitie End-Of-Life

De meeste producten die bedrijven leveren worden op een gegeven moment vervangen door nieuwe producten. Denk aan nieuwe modellen auto’s of smartphones. Wanneer er een opvolger komt, betekent dit doorgaans niet direct het einde van het vorige product. Er zijn immers veel gebruikers die langer gebruik willen maken van het vorige model, en bij een gebrek aan het product liever een onderdeel laten vervangen dan een nieuw exemplaar aanschaffen. Daarom leveren veel producenten ondersteuning nadat de feitelijke productie ten einde is. Op het moment dat alle inspanningen van de oorspronkelijke leverancier gestaakt worden spreken we van End-Of-Life.

Hoe lang kun je met een product doen?

Een speeltje bij een Fastfood restaurant heeft doorgaans een kortere End-Of-Life dan een merkproduct bij de speelgoedwinkel. Industriële machines kunnen tientallen jaren service en onderhoud krijgen. Steeds meer producten worden door software aangestuurd. Een Android telefoon kan daarom twee End-Of-Life termijnen bezitten; één voor de Android software van Google en één voor de smartphone hardware van bijvoorbeeld Samsung.

Abandonware

Wat betreft software kan End-Of-Life een andere betekenis hebben. Zo is het mogelijk dat een software ontwikkelaar besluit om een programma niet verder te ontwikkelen, en hier geen ondersteuning meer voor biedt. Maar omdat het een digitaal product is zal het niet verslijten. Het is mogelijk dat software ontwikkelaars, die geen inkomsten meer zullen genereren uit hun verouderde producten, het kopiëren van deze software toestaan. In dit geval spreekt men van “Abandonware”, software of broncode die iedereen vrij mag gebruiken. Zo is OpenOffice gebaseerd op de code van StarOffice, een product van Sun Microsystems.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z