Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Doorway pages zijn webpagina’s die gemaakt zijn met als enige doel de zoekmachine algoritmes te manipuleren. De pagina heeft invloed op de indexatie van zoekmachines door specifieke termen te gebruiken op de pagina, terwijl de doorway page de bezoekers direct doorstuurt naar een andere bestemming. De bezoeker ziet niet dat ze doorgestuurd worden. Wat is doorway page en waarom wordt dit gezien als Black Hat SEO?

Definitie doorway page

Deze pagina’s zijn specifiek gemaakt voor zoekmachines, dus niet voor mensen. Het doel is bezoekers op een link te laten klikken, en deze personen vervolgens naar een andere bestemming door te sluizen. Omdat de doorway page gebruik maakt van specifieke zoektermen komen ze hoog in de zoekresultaten te staan. De eindbestemming heeft vaak weinig of niets met de originele zoekopdracht te maken.

Alternatieve namen voor doorway page

Deze methode is zo berucht dat er tal aan synoniemen bestaan zoals:

  • Bridge page
  • Portal page
  • Jump page
  • Gateway page
  • Entry page

Wanneer de pagina bewust gemaakt is om de indexatie van zoekmachines te misleiden spreken we van “spamdexing”.

Doorway pages zijn Black Hat SEO

Een pagina die als enige doel heeft zoekmachines en bezoekers om te tuin te leiden wordt gezien als Black Hat SEO. Dit betekent dat bedrijven als Google dit soort pagina’s proberen uit de zoekresultaten te filteren, en via algoritmen deze praktijken proberen te voorkomen. Deze manier van zoekmachine optimalisatie werkt dus averechts. Een betrouwbare organisatie zal nooit de doorway page methode toepassen. Er zijn verschillende manieren om deze misleidende pagina’s in te richten, sommige pagina’s linken direct door naar een andere pagina. Het is ook mogelijk om dit via JavaScript te configureren. Content rich doorways bieden wel eigen content aan met links om op te klikken, al is deze content vaak erg beperkt.

Een doorway page is niet hetzelfde als een landing page, die laatste biedt wel unieke content en is vooral bedoeld voor SEO campagnes of inkomsten genereren via kliks.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z