Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Parallellisatie betekent dat meerdere taken tegelijkertijd uitgevoerd worden. Het is een term die vooral wordt gebruikt in bedrijfskunde en informatica maar ook daarbuiten toepassingen kent. Het tegenovergestelde is een processturing waarbij processen in serie worden uitgevoerd. Wat is parallellisatie en hoe wordt dit toegepast in zowel bedrijfskunde als informatica?

Definitie parallellisatie

Een werknemer kan acht uur over een taak doen. Acht werknemers doen hetzelfde werk in één uur. Bij parallellisatie wordt een aanbod of proces uitgebreid met als doel de efficiëntie te verhogen of het aanbod meer aantrekkelijk te maken.

1. Parallellisatie in bedrijfskunde
In dit geval staat de definitie van parallellisatie voor een verbreding van het assortiment. Dit kan zowel op productie niveau als winkels die verbreding toepassen. Denk aan een fabrikant van cola die andere soorten frisdrank gaat produceren omdat de machines reeds aanwezig zijn. Alleen het recept hoeft veranderd te worden voor het nieuwe product. Het is ook mogelijk dat het merk voortbouwt op het merkimago of het aanwezige netwerk en uitbreidt met nieuwe producten. Zo verkoopt Coke naast Coca Cola ook Fanta frisdrank en Minute Maid sap.

De winkel die deze producten verkoopt kan met parallellisatie niet alleen het aantal soorten frisdrank uitbreiden maar ook producten in het assortiment nemen die niet met een supermarkt geassocieerd worden. Dit was tijdens de Corona lockdown periode een kritiek op supermarkten als Albert Heijn. Omdat ze behoorden tot de essentiële winkels mochten ze naast kruidenierswaren ook kleding, boeken en elektronica verkopen terwijl gespecialiseerde winkels de deuren gesloten moesten houden.

2. Parallellisatie in informatica
Om computers te laten functioneren is een combinatie van hardware en software nodig. Naast optimalisatie van software om de snelheid te verhogen is het mogelijk om parallellisatie in de hardware toe te passen. Een voorbeeld hiervan is een processor met meerdere kernen (cores). Een multicore processor kan één taak over meerdere cores verdelen en deze als eenheid behandelen. Dit wordt threading genoemd. De software code moet wel geoptimaliseerd zijn om hier gebruik van te maken.

De term mag dan hetzelfde zijn, de definitie van parallellisatie in bovenstaande voorbeelden is anders. In het geval van de winkel of producent gaat het om diversificatie terwijl het binnen computing juist om efficiëntie gaat.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z