Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een CSV bestand is een tekstbestand zonder opmaak dat een lijst met data bevat. Het betreft een afkorting die staat voor Comma Separated Values. Dit bestandstype wordt gebruikt om data tussen verschillende programma’s uit te wisselen. In praktijk zal dit vaak database of spreadsheet software zijn. Wat is een CSV bestand en hoe kun je dit type bestand maken?

Definitie CSV bestand?

Complexe data zoals een boekhouding of een productassortiment moet vaak uitgewisseld worden met andere applicaties, personen of bedrijven. Om dit mogelijk te maken is er een algemeen formaat ontwikkeld genaamd Comma Separated Values. Enkele synoniemen voor CSV bestanden zijn Character Separated Values of Comma Delimited bestanden. Zoals de term al doet vermoeden zal er vaak gebruik worden gemaakt van komma’s om data van elkaar te scheiden, maar dit kunnen ook andere karakters zijn. Complexe data kan geëxporteerd worden vanuit één softwarepakket, om vervolgens elders weer ingelezen te worden.

Een CSV bestand maken of lezen

De structuur van een CSV bestand is vrij eenvoudig. Het is niet meer dan een lijst met data dat met komma’s wordt gescheiden. Hoewel deze bestanden met iedere tekstverwerker gemaakt kunnen worden, zal er in praktijk een pakket als Excel (Microsoft), Numbers (Apple) of Sheets (Google) aan te pas komen. Deze pakketten maken gebruik van eigen bestandstypen, maar bieden doorgaans ook de optie om een CSV bestand te maken of exporteren.

Structureren en delen

Omdat het formaat zo eenvoudig is, kan er veel data gestructureerd en gedeeld worden. Dit kunnen de inkomsten en uitgaven in de boekhouding zijn, het is ook mogelijk om een productassortiment te importeren in een webshop systeem. Wanneer het van belang is voor een persoon of bedrijf om veel data te delen met andere applicaties, kan het voordeel bieden wanneer deze applicaties overweg kunnen met CSV bestanden. Bij het exporteren van spreadsheets uit andere software kan er informatie verloren gaan die exclusief is voor het pakket waar het originele bestand in gemaakt is.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z