Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Template is een document met een standaard raamwerk dat dienst doet als basis voor een nieuw document met unieke invulling. Het stelt de ontwerper in staat om snel een ontwerp te maken waarin diverse basiskenmerken reeds aanwezig zijn. Naast visuele media kan het ook standaard code betreffen zoals mailings en website pagina’s. Wat is een Template en hoe wordt dit op verschillende manieren gebruikt?

Wat is Template?

Nederlandse woorden voor Template zijn sjabloon of mal. Voorheen waren dit fysieke objecten die de reproductie van producten eenvoudiger maakte. Tegenwoordig worden ook veel digitale variaties gebruikt om bijvoorbeeld drukwerk invulling te geven of webpagina’s in te richten. Voorbeelden van Templates zijn:

  • Mailing: Bedrijven die vaak mails sturen kunnen gebruik maken van een Template email waar alle standaard elementen reeds aanwezig zijn. Dit kan variëren van een ondertekening tot aan de volledige huisstijl.
  • CMS: Content Management Systemen beiden vaak standaard elementen om een pagina op te bouwen. Denk aan WordPress of Joomla Templates. Een grafisch vormgever heeft de uiterlijke kenmerken bepaald, een webdeveloper kan hier content aan toevoegen.
  • Webbuilder: Dit is een vereenvoudigde vorm van een CMS waarbij een Template in HTML wordt aangeboden maar de gebruiker alleen de visualisatie te zien krijgt. Dit worden ook wel WYSIWYG editors genoemd, Wix en Weebly zijn hier voorbeelden van.

Efficiënt en uniform ontwerpen

De twee voornaamste redenen om gebruik te maken van Templates zijn efficiëntie en uniformiteit. Zo kan worden voorkomen dat er fouten gemaakt worden in de code. Kleuren, logo’s en andere elementen worden altijd op de juiste wijze weergegeven wat fouten helpt te voorkomen en kosten kan besparen. WordPress is een voorbeeld van een platform waarbij de visuele schil en de content twee afzonderlijke delen zijn. Zo is het mogelijk om de grafische vormgeving te vervangen met behoud van de content. Denk aan Cascading Style Sheets (CSS).

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z