Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Template is een document met een standaard raamwerk dat dienst doet als basis voor een nieuw document met unieke invulling. Het stelt de ontwerper in staat om snel een ontwerp te maken waarin diverse basiskenmerken reeds aanwezig zijn. Naast visuele media kan het ook standaard code betreffen zoals mailings en website pagina’s. Wat is een Template en hoe wordt dit op verschillende manieren gebruikt?

Wat is Template?

Nederlandse woorden voor Template zijn sjabloon of mal. Voorheen waren dit fysieke objecten die de reproductie van producten eenvoudiger maakte. Tegenwoordig worden ook veel digitale variaties gebruikt om bijvoorbeeld drukwerk invulling te geven of webpagina’s in te richten. Voorbeelden van Templates zijn:

  • Mailing: Bedrijven die vaak mails sturen kunnen gebruik maken van een Template email waar alle standaard elementen reeds aanwezig zijn. Dit kan variëren van een ondertekening tot aan de volledige huisstijl.
  • CMS: Content Management Systemen beiden vaak standaard elementen om een pagina op te bouwen. Denk aan WordPress of Joomla Templates. Een grafisch vormgever heeft de uiterlijke kenmerken bepaald, een webdeveloper kan hier content aan toevoegen.
  • Webbuilder: Dit is een vereenvoudigde vorm van een CMS waarbij een Template in HTML wordt aangeboden maar de gebruiker alleen de visualisatie te zien krijgt. Dit worden ook wel WYSIWYG editors genoemd, Wix en Weebly zijn hier voorbeelden van.

Efficiënt en uniform ontwerpen

De twee voornaamste redenen om gebruik te maken van Templates zijn efficiëntie en uniformiteit. Zo kan worden voorkomen dat er fouten gemaakt worden in de code. Kleuren, logo’s en andere elementen worden altijd op de juiste wijze weergegeven wat fouten helpt te voorkomen en kosten kan besparen. WordPress is een voorbeeld van een platform waarbij de visuele schil en de content twee afzonderlijke delen zijn. Zo is het mogelijk om de grafische vormgeving te vervangen met behoud van de content. Denk aan Cascading Style Sheets (CSS).

Digitale templates

Er is een markt voor bedrijven die digitale templates verkopen. Dit zijn vaak bestanden die gebruikt kunnen worden in bekende software pakketten zoals Photoshop, Illustrator of PowerPoint. De designer kan met een template sneller een ontwerp maken dat voldoet aan de gangbare specificaties. Het is daarbij wel van belang dat er voldoende aanpassingen worden gemaakt, anders bestaat de kans dat andere bedrijven soortgelijke ontwerpen gebruiken. Een medium waar vaak gebruik wordt gemaakt van templates is in digital signage. Dit is de term voor een beeldkrant, een scherm met presentaties die vaak worden vertoond in wachtruimten en winkels.

Snel een website of webshop bouwen

Met een website of webshop template kan een bedrijf snel een pagina online zetten. Winkel software zoals Shopify of JouwWeb bieden diverse templates voor verschillende soorten winkels. De ontwerper kan het logo of een bestaande huisstijl toevoegen en producten invoeren. De rest van de layout en functionaliteit is reeds aanwezig binnen het systeem. Dit kan ertoe leiden dat webwinkels erg veel op elkaar gaan lijken, het is de vraag of dit een nadeel is. Voor klanten kan het juist prettig zijn als knoppen op een uniforme wijze zijn ingericht. Een webshop template is echter niet altijd geschikt voor ieder type winkel. Zo zullen er bij een webwinkel met kleding andere voorwaarden gesteld worden dan een online supermarkt het geval is.

Vacansopapurosophobia

De angst voor een lege pagina wordt ook wel ‘vacansopapurosophobia’ genoemd. Naast een gebrek aan tijd of creativiteit is deze angst een reden om gebruik te maken van templates. Zo wordt in muziekproductie regelmatig gebruik gemaakt van standaard composities waar de gebruiker andere geluiden in kan plaatsen. Dit kan ondersteuning bieden aan muzikanten die originele muziek willen maken maar niet met een leeg project willen starten. Templates kunnen gebruikt worden als leermiddel om op basis van deze informatie tot een nieuw resultaat te komen. Veel creatieve werken zijn gebaseerd op of geïnspireerd door eerdere werken.

Web based template designers

Veel programma’s die werken met templates kunnen via de browser gebruikt worden. Het is dan niet nodig om een pakket te installeren. De bestanden of assets staan op een externe server, de software is geschreven voor gebruik in een browser. De gebruiker geeft een aantal variabele parameters aan en genereert het resultaat. Dit soort diensten worden doorgaans op abonnementsbasis aangeboden.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z