Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

FTP staat voor File Transfer Protocol, een standaard netwerkprotocol dat gebruikt wordt om computerbestanden te delen tussen een client en een server of computer netwerk. Om een verbinding tot stand te brengen wordt FTPclient software gebruikt. Wat is de definitie van FTP en welke programma’s kunnen hiervoor gebruikt worden?

Definitie FTP

Het File Transfer Protocol bestaat al sinds 1971. Tot 1980 zou FTP op NCP werken, de voorganger van TCP/IP. Later zouden er meerdere versies verschijnen met toevoegingen zoals een passieve modus voor het gebruik in combinatie met Firewalls, en ondersteuning voor IPv6.

FTP werkt in zowel actieve als passieve modus, dit bepaalt hoe de dataverbinding tot stand wordt gebracht. In actieve modus zal de client opengesteld worden om data te ontvangen vanuit poort M. De server kan in dit geval een datakanaal openen naar de client vanuit poort 20. De passieve modus wordt gebruikt wanneer de client zich achter een Firewall bevindt en daarmee geen inkomende TCP verbinding kan ontvangen. In dit geval zal er een een PASV commando naar de server verzonden worden.

FTP Client software

Een FTPclient programma laat de gast communiceren met een server op afstand. Er wordt een verbinding over en weer tot stand gebracht om bestanden over te dragen. Om een verbinding open te stellen is een internetverbinding vereist. Een voorbeeld van FTP Client software is FileZilla, een Open Source programma dat werkt op Windows, Mac, Linux of FreeBSD. Het is mogelijk om een beveiligde verbinding tot stand te brengen, met ondersteuning voor SSH en SSL/TLS.

Is het File Transfer Protocol beveiligd?

FTP is niet ontwikkeld op veiligheid en databescherming. Zo worden leesbare gebruikersnamen en wachtwoorden gebruikt voor authentificatie zonder encryptie. Data kan op verschillende manieren zoals sniffing, spoofing en brute force aanvallen ondervangen worden, waarmee het over het algemeen niet als een veilig protocol wordt aangemerkt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z