Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een affiliate programma is een manier om vraag en aanbod samen te brengen. De consument komt op een website en ziet daar een koppeling die verwijst naar een verkooppagina op een andere site. Na het afronden van een verkoop zal de website eigenaar een commissie ontvangen. De beheerder van dit aanbod staat tussen de website beheerder en de verkoper in. Wat is een affiliate programma en welke programma’s zijn er in Nederland?

Definitie affiliate programma

Er zijn vier betrokken partijen bij affiliate marketing:

  1. De verkopende partij.
  2. Het netwerk dat het programma aanbiedt.
  3. De publicist die de koppeling vertoont op een webpagina.
  4. De klant die via deze koppeling tot aankoop overgaat.

Het is mogelijk dat partij 1 en 2 dezelfde zijn, er wordt in een affiliate programma niet altijd gebruik gemaakt van tussenpersonen. Met name de grote webshops waaronder Amazon en Alibaba onderhouden hun eigen netwerk. Deze vorm van promotie verhoogt de zichtbaarheid van producten en diensten zonder hiervoor direct te betalen, zoals bij adverteren wel het geval is.

Affiliate programma Nederland

Bol.com heeft een populair affiliate programma in Nederland dat voor alle producten geldt in de webshop. Coolblue heeft ook een eigen affiliate programma. Daarnaast zijn er organisaties die als tussenpersoon functioneren zoals Tradetracker, Daisycon, Awin en Tradedoubler. Het aanbod aan merken en producten kan sterk verschillen per aanbieder, over het algemeen bieden ze allemaal een divers aanbod.

Waarom gebruik maken van deze programma’s?

Voor beheerders van websites bieden deze constructies de optie om extra inkomsten te genereren. Het werkt voor een groot deel hetzelfde als een banner, de beloning per transactie kan aanzienlijk hoger liggen. Er zijn ook landingspagina’s die ontwikkeld worden met als specifieke doel om via affiliate programma’s inkomsten te genereren. Bedrijven die liever niet investeren in reclame tegen betaling kunnen via deze constructie op ‘no cure no pay’ basis toch hun aanbod onder de aandacht brengen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z