Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Conversieproces, of in het Engels conversion process, duidt binnen marketing op de wijze waarop conversie plaatsvindt van een bezoeker tot een betalende klant. Bij conversion marketing wordt de succesfactor bepaald aan de hand van de conversion rate, dit is het percentage bezoekers die de gewenste actie uitvoeren. Er zijn veel soorten conversies mogelijk, ook binnen online marketing. In dit geval gaat het niet alleen om het uitgangspunt en het resultaat, maar juist om het traject dat ertussen ligt. Wat is een conversieproces en hoe werkt dit proces? 

Definitie conversieproces

Wanneer er data van een specifieke staat naar een andere staat wordt gebracht, dan spreken we van een conversieproces. In marketing wordt deze term ook gebruikt om de conversie van een persoon op het internet te beschrijven. Er zijn verschillende soorten conversie mogelijk waarvan het succesvol converteren van een bezoeker naar een betalende klant de meest bekende is. Toch kunnen het ook andere conversies zijn zoals het aanmelden op een nieuwsbrief of het downloaden van een ebook. Dit wordt vooraf bepaald in de conversiedoelen.

Van het één naar het ander

Je kunt van ijs naar water gaan, of van dollars naar euro’s. In beide gevallen is er sprake van een conversie. Naast het resultaat is het in online marketing ook van belang om te bepalen hoe de conversie tot stand is gekomen. Daarmee kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of deze manier te herhalen valt, of dat er nog aan gesleuteld moet worden. Pas wanneer het doel behaalt is kan het proces goed worden beschreven, anders blijft het theorie. Er kunnen vooraf wel prognoses gemaakt worden, waarbij reeds voltooide processen als voorbeeld genomen kunnen worden. Wanneer het proces anders verloopt dan gepland, dan is dit aanleiding om het conversieproces te evalueren en te bepalen waarom het proces afwijkt van de prognose. Met conversie optimalisatie zorg je voor een vlot conversieproces.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z