Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Intranet is een computer netwerk om informatie te delen, samen te werken en andere diensten binnen een organisatie ten uitvoer te brengen. Dit netwerk is alleen toegankelijk binnen deze organisatie, en kan niet worden gebruikt door externe partijen. Hoewel de meeste technologie overeenkomstig is met het Internet, is de beperkte toegankelijkheid een significant verschil met een meer open Internet. Wat is Intranet en hoe wordt dit type netwerk gebruikt in de praktijk?

Wat is Intranet?

De mogelijkheid om data te delen met collega’s en andere stakeholders is van groot belang binnen organisaties waar meerdere mensen werkzaam zijn. Internet biedt hiervoor veel mogelijkheden, dit vereist wel een externe verbinding wat uit zowel praktisch als security opzicht een risico kan vormen. Intranet biedt een meer gecontroleerde omgeving die alleen toegankelijk is voor direct betrokkenen. De wijze waarop een Intranet wordt ingericht kan verschillen. Zo kan er intern een centrale server wordt ingericht, het is ook mogelijk om peer-to-peer informatie te delen zonder opslag op een centraal systeem. Het is eveneens een optie om een deel van het netwerk open te stellen, wat toegang tot het Internet mogelijk maakt. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met beveiliging van data.

Waarom wordt er gebruik gemaakt van Intranet?

  • Samenwerken door collega’s of afdelingen binnen de organisatie.
  • Software die specifiek gemaakt is voor het bedrijf of een systeem.
  • Data die erg privacy gevoelig is veilig stellen.
  • Bedrijven die (financiële) schade kunnen ondervinden van datalekken.
  • Voorkomen dat personeelsleden niet ongeoorloofd gebruik maken van Internet voor zakelijk of persoonlijk gebruik.

Data security

Een belangrijke reden om voor Intranet te kiezen in plaats van Internet is de beveiliging. Zo kan een systeem via een standaard browser gehackt worden wanneer de server hier niet tegen beschermd is. Door gebruik te maken van Firewalls en systemen die los van elkaar werken blijft gevoelige data binnen het netwerk.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z