Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Iedereen die regelmatig op het internet zit zal ooit een 404-pagina zijn tegengekomen. Wat betekenen 404-fouten en hoe voorkom je als webdesigner of webmaster dat bezoekers deze pagina te zien krijgen in plaats van de juiste pagina? In principe geeft deze code aan dat de cliënt geen verbinding kan maken met de server, en de zoekopdracht niet kan vinden. Wat zijn 404-pagina’s en hoe voorkom je deze?

Definitie 404-fouten

Wanneer je via HTTP communiceert zal een server antwoord moeten geven op een aanvraag. Dit kan een verzoek zijn vanuit de webbrowser om een webpagina te openen. Het eerste getal “4” staat voor de fout bij de cliënt, dit kan bijvoorbeeld een verkeerde URL zijn. De “04” geeft aan wat de specifieke fout is. Aan de code wordt een uitleg toegevoegd, in dit geval “not found” waarmee wordt aangegeven dat de opgevraagde pagina niet gevonden kan worden.

Hoe voorkom je 404-fouten?

De 404-fouten komen voor wanneer pagina’s verplaatst of geheel verwijderd zijn van de server. Bij het verplaatsen van pagina’s kun je met een 301-redirect de oude pagina laten doorverwijzen naar de nieuwe locatie. In het kader van zoekmachine optimalisatie is dit de meest “SEO-vriendelijke” oplossing omdat de autoriteit dan over wordt gedragen op de nieuwe pagina. Bij een pagina die niet langer bestaat moet er in principe een “410 Gone” antwoord worden gegeven om te laten zien dat de pagina verdwenen is. Omdat hiervoor extra configuratie aan de server vereist is, wordt dit vaak niet gedaan.

Van een nood een deugd maken

Een 404-error is niet hetzelfde als een DNS-fout, in het laatste geval bestaat de gevraagde locatie niet. Bij 404-fouten wordt de server wel gevonden, maar er kan geen informatie worden opgevraagd vanaf deze locatie. Het is mogelijk om een eigen 404-fout pagina te ontwerpen in plaats van de standaard melding, bijvoorbeeld met een verwijzing naar de hoofdpagina en vermelding van de website of bedrijfsnaam. Hoewel je beter dit soort meldingen kunt voorkomen, kun je met een beetje humor op deze pagina het “leed” van de bezoeker wat verzachten. Zo lijken sommige 404-pagina’s meer op een “easter egg” dan een foutmelding, dan wordt er bijvoorbeeld een spelletje geïmplementeerd.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z