Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

 

 

Het Pareto principe stelt dat ongeveer 80 procent van de gevolgen voortkomen uit 20 procent van de oorzaken. Deze term wordt ook wel de 80/20 regel genoemd. Het concept dat door Joseph M. Joran werd ontwikkeld is gebaseerd op de notities van Italiaanse econoom Vilfredo Pareto uit 1896. Wat is het Pareto principe en hoe is dit toepasbaar op verschillende sectoren?

Wat is Pareto?

Het principe van econoom Pareto komt voort uit zijn bevindingen in Italië, waar hij berekende dat 20 procent van de bevolking 80 procent van het geld verdiende. Hier zijn enkele voorbeelden in verschillende sectoren:

In de economie uit zich het Pareto in de stelling dat 20 procent van de rijkste mensen in de wereld verantwoordelijk zijn voor 80 procent van het wereldwijde inkomen. Deze verhouding verschilt overigens sterk per land.
In belasting kan het als indicatie worden genomen dat 20 procent van de bevolking 80 procent van de belastingen betaalt. Ook dit verschilt sterk per land.
In computertechnologie kan het repareren van 20 procent aan fouten in software 80 procent van de problemen helpen oplossen. Deze theorie werd onder andere door Microsoft geopperd.
In sport wordt wel verondersteld dat 15 procent van de spelers verantwoordelijk is voor 85 procent van de overwinningen. Dit is dus een lichte afwijking van het oorspronkelijke principe.
In veiligheid kan het oplossen van 20 procent in gevaren leiden tot een reductie van 80 procent aan ongelukken.

Het zou ook van toepassing zijn op blogs online, waarbij 80 procent van mensen 20 procent van de blogs bezoekt. Omdat de werkelijkheid doorgaans veel complexer en genuanceerder zal zijn moet er niet teveel waarde worden gehecht aan dit principe. Ook wordt deze claim vaak niet ondersteund met feitelijk bewijs.

De econoom heeft ook de basis gelegd voor de Pareto efficiëntie, een situatie waarin geen enkel individu of criterium erop vooruit kan gaan zonder dat iemand anders erop achteruit gaat.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z