Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Linkruil is wanneer een netwerk aan websites koppelingen met elkaar deelt. Een webmaster kan zich aanmelden bij een Link Exchange netwerk met als doel meer bezoekers aan te trekken. Websites liften mee op het succes van andere websites door over en weer koppelingen uit te wisselen. Wat is een linkruil en hoe werkt dit in de praktijk?

Definitie van een linkruil

Koppelingen behoren nog steeds tot de voornaamste factoren om de ranking van een website in Google te bepalen. Voor SEO is het creëren van links naar een pagina dus van groot belang. Om elkaar hiermee te helpen worden netwerken van websites samengesteld die niet direct dezelfde belangen hebben, maar wel als gezamenlijk belang veel links naar hun site willen krijgen. Naast SEO kunnen ze ook (een deel) van hun bezoekers met elkaar delen. Het idee hierachter is dat websites elkaar helpen om te stijgen in de zoekmachines. Dit is een andere aanpak dan bijvoorbeeld gesponsorde links plaatsen tegen betaling waarbij er een eenrichtingsverkeer aanwezig is.

ABC linkruil

Bij 3-weg linken ofwel ABC linkruil wordt de wijze waarop links worden uitgewisseld een stap complexer gemaakt. Omdat er geen directe uitruil meer plaatsvindt zal het niet zo snel door zoekmachines gedetecteerd worden. Het is een andere vorm van linken dan de “reciprocal link” waarbij twee websites bewust koppelingen naar elkaar leggen. Bij ABC linking werkt het zo:

 

  • Site A legt een link naar site B
  • Site B legt een link naar site C
  • Site C legt een link naar site A

 

Zo gaan de links niet in een directe lijn over en weer. Wanneer het websites binnen een duidelijk zichtbaar netwerk betreft hoeft dit niet zo omslachtig te gebeuren. Denk aan een blogging netwerk met individuele blogs die naar elkaar toe linken.

 

Link International Exchange was één van eerste linkruil diensten, deze organisatie in nu in handen van Microsoft.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z