Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Bij over optimalisatie is er sprake van overmatige zoekmachine optimalisatie. Er wordt zoveel aandacht besteed aan de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google dat de kwaliteit van de pagina en/of de gebruikerservaring hieronder te lijden heeft. Bij over optimalisatie bestaat de kans dat SEO methoden juist averechts uitpakken met een lagere ranking in de zoekmachines als gevolg.

Definitie optimalisatie

Met miljoenen websites en nog veel meer afzonderlijke pagina’s op het wereldwijde web kan het een flinke uitdaging zijn om op de eerste pagina van de zoekresultaten te belanden, laat staan op de eerste positie. Er zijn pakweg tweehonderd criteria waar het Google algoritme rekening mee houdt bij het bepalen van de positie in de zoekresultaten. Bij over optimalisatie wordt SEO op een dergelijke schaal toegepast dat de kwaliteit van de pagina eronder te lijden heeft.

Wanneer is een pagina teveel geoptimaliseerd?

Het gebruik van relevante zoekwoorden of zoektermen helpt de vindbaarheid te verhogen. Wanneer deze woorden te vaak voorkomen in de tekst zal de pagina niet meer prettig zijn om te lezen. Datzelfde geldt voor H-titels, afbeeldingen, infographics, links naar andere pagina’s etc. In de strijd om de eerste positie in Google te verwerven werden pagina’s steeds vaker ontworpen voor het zoekmachine algoritme, en steeds minder voor de bezoekers. Daarmee liep de kwaliteit van de pagina’s terug, en daarmee ook de kwaliteit van de zoekresultaten. Met de Panda update in 2011 werd over optimalisatie aangepakt met als doel de kwaliteit van webpagina’s te verbeteren voor echte mensen.

Ontwerpen voor de bezoeker

Hoewel er nog steeds gebruik wordt gemaakt van SEO methoden die specifiek als doel hebben om hoger te scoren in zoekmachines, wordt aanbevolen om een meer holistische methode van webdesign na te streven. Het gaat niet meer om losse SEO trucs maar om het geheel, alle elementen op de pagina spelen een rol in de beleving. Door uit te gaan van de kwaliteit voor de bezoeker zal de pagina vanzelf geoptimaliseerd worden. De focus op kunstmatige intelligentie en de feitelijke relevantie van een pagina stelt een goede ervaring voor de bezoeker als hoogste prioriteit.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z