Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Verlies is de som van kosten minus de opbrengsten, waarbij het eindbedrag negatief is. Heel eenvoudig gesteld komt er minder geld binnen dan er gespendeerd wordt. Deze bedragen worden administratief inzichtelijk gemaakt op een winst- of verliesrekening. Wat is verlies en heeft dit altijd een negatieve betekenis?

Wat is verlies?

Je kunt winnen, je kunt verliezen. Over het algemeen wordt gesteld dat een overwinning de voorkeur geniet. Bij bedrijven gaat het doorgaans om de winst of het verlies dat gemaakt wordt. Wanneer de totale inkomsten hoger liggen als de totale uitgaven, dan spreekt men van Winst. Wanneer de totale inkomsten lager liggen als de totale uitgaven, dan spreekt men van verlies. Dit is een zeer eenvoudige definitie van verlies waarbij er geen rekening wordt gehouden met bruto, netto en bedrijfsresultaten over langere periodes.

Zijn verliezen altijd een slechte zaak?

Een startup zal in de eerste jaren doorgaans weinig of geen winst maken omdat er investeringskosten zijn die in de loop der jaren pas rendement opleveren. Een verlieslijdende startup is daarmee niet direct een reden voor zorgen. Daarnaast zijn er meer factoren die een rol spelen bij de waarde van een onderneming. Zo kan een bedrijf veel kennis vergaren die een waarde vertegenwoordigt. Bij een bedrijfsovername zal er een prijskaartje op deze waarde gesteld worden. Amazon en Tesla zijn twee bedrijven die als zeer succesvol gezien worden ondanks het feit dat ze (lange tijd) geen winst hebben gegenereerd.

YouTube als verlieslijdende investering

Er zijn meer voorbeelden dan YouTube, het is wel een duidelijk geval van een (voormalig) verlieslijdende organisatie. Toen Google deze dienst kocht voor 1,7 miljard dollar had het slechts verliezen in de boeken staan. Het zou nog negen jaar duren voordat er een ‘break-even’ punt werd bereikt. De operationele kosten lagen enorm hoog terwijl de inkomsten achterbleven. Omdat Google elders wel winst genereert kunnen ze het veroorloven om verlies te draaien op deze dienst. Enerzijds kunnen verliezen belastingtechnisch voordelig uitpakken, anderzijds is het een lange termijn strategie waarbij marktaandeel verwerven een belangrijke rol speelt.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z