Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De buyer persona staat voor de perfecte klant voor jouw bedrijf. In de buyer persona wordt een profiel opgesteld waarin alle belangrijke aspecten van een klant worden beschreven. Zo wordt de klant centraal gesteld, en de ondernemer kan de conversie optimaliseren. Wat is buyer persona en waarom is dit van belang voor online marketing en verkoop?

Definitie buyer persona

In de buyer persona wordt een fictieve klant beschreven die voldoet aan alle kenmerken die van belang zijn voor jouw organisatie. Denk aan dit soort kenmerken:

  • De achtergrond van de klant.
  • De doelstellingen van de klant.
  • De drempels die overwonnen moeten worden.
  • De redenen om een beslissing te nemen.

Als je uitgaat van de klant kun je de wijze van communiceren met bezoekers optimaliseren. De klant hoeft zich niet aan te passen aan de regels die de dienstverlener stelt, maar de aanbieder richt een website of webshop in zodat de beoogde doelgroep optimaal bediend wordt zonder hindernissen te overbruggen.

Relaties bouwen

Een groot deel van marketing is gericht op het bouwen van klantrelaties. Dat geldt zowel voor Business to Business (B2B) als Business to Consumer (B2C). Om het marketing budget zo efficiënt mogelijk te besteden wil je weten waar de klanten behoefte aan hebben, en op welke wijze je het beste contact kunt onderhouden. Daarbij worden vragen gesteld als:

  • Welke informatie moet ik de klant bieden?
  • Waar is de doelgroep te vinden?
  • Wat zijn de redenen om tot aankoop over te gaan?
  • Wanneer worden beslissingen gemaakt?

Buyer persona samenstellen op basis van analyse

Een groot voordeel van online marketing en sales is de hoeveelheid data die je kunt verzamelen. Door deze informatie te analyseren kun je een heel specifiek buyer persona samenstellen. Denken vanuit de klant speelt een belangrijke rol bij deze strategie, door zoveel mogelijk drempels van een potentiële klant op voorhand weg te nemen kun je meer succes boeken als online organisatie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z