Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Vimeo is een streaming platform dat in 2004 werd opgericht, het hoofdkwartier is gevestigd in New York. Naast enkele gratis diensten zijn er meerdere premium abonnementen om video-on-demand te hosten en live video streams aan te bieden. Wat is Vimeo en wat zijn de voornaamste verschillen met YouTube?

Definitie Vimeo

Het is haast onmogelijk om over het video platform Vimeo te schrijven zonder YouTube te noemen. Toch was Vimeo een jaar eerder online met als doel grappige filmpjes te verspreiden in navolging van CollegeHumor. De definitie van Vimeo volgens de directeur is een video platform dat zich leent voor content creators met een artistieke visie. De dienst wordt niet langer gepositioneerd als directe concurrent van YouTube.

De naam Vimeo is een combinatie van de woorden ‘video’ en ‘me’. Het platform zou in populariteit stijgen dankzij enkele viral videos en de samenwerking met CollegeHumor. Zij zouden professionele comedy content publiceren op deze video site. In 2007 zou de zakelijke richting waarin Vimeo zich ontwikkelde ertoe leiden dat de oprichters Jake Lodwick en Zach Klein het bedrijf verlieten. Sinds 2016 heeft Vimeo zich ontwikkeld tot een dienstverlener op het gebied van online video en is daarmee geen directe concurrent meer van YouTube.

Vimeo of YouTube?

In de eerste jaren van Vimeo was het een directe concurrent van YouTube. Na de acquisitie van YouTube door Google in 2006 zou de focus echter snel veranderen. Dit was onvermijdelijk want Vimeo had niet de financiële middelen om de concurrentie aan te gaan. De focus zou verlegd worden van grappige filmpjes naar meer artistieke content met hogere productiewaarden. Kwaliteit ging boven kwantiteit. Hoewel de drempel voor content creators nog laag was, zouden vooral professionele producenten content publiceren op het platform.

Zowel Vimeo en YouTube bieden de optie om gratis een account te maken. Voor YouTube is er wel altijd een koppeling met Google. Vimeo genereert inkomsten uit betaalde abonnementen met meer functionaliteit, er worden geen advertenties weergegeven. Videoclips embedden op andere websites is met beide platformen mogelijk. Vimeo is niet langer een algemeen platform om videoclips te publiceren. Het is nu meer een platform voor bedrijven om content aan te bieden voor hun doelgroep.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z