Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een brandstore of brand store is een winkel waar exclusief de producten van één merk worden verkocht. Dit kunnen exclusieve merken zijn die specifiek in het leven zijn geroepen voor dit doel, maar het kunnen ook algemene merken zijn waarvan (een deel van) het productassortiment binnen één winkel wordt ondergebracht. Wat is een brandstore en welke voordelen biedt dit voor verkoop in de retail en online?

Wat is een brandstore?

Je kunt naar de Foot Locker gaan om een paar Nike schoenen te kopen. Die staan geëtaleerd naast Puma, Adidas en Reebok schoenen. Het is ook mogelijk om naar een Nike store te gaan die exclusief producten van dit merk verkoopt. In een brandstore vind je alleen producten van één merk. Met name in fashion outlets wordt vaak gebruikt gemaakt van brandstores om collecties van designer merken te verkopen. Dit kunnen restanten zijn, tweede keus producten of de mode-artikelen van vorig seizoen, maar ook de nieuwe collectie.

Shop-in-shop

Binnen retail formules wordt steeds vaker gebruikt gemaakt van shop-in-shop. Zo kun je bij de Douglas een Rituals sectie vinden die beheert wordt door dit merk. Ook MediaMarkt verkoopt vloeroppervlak aan de hoogste bieder. Zo heeft Apple daar een eigen sectie die wat betreft design anders oogt dan de rest van de winkel. Amazon maakt ook gebruikt van dit concept voor online shopping, zo kun je in een sectie met alleen producten van een specifiek merk en leverancier winkelen.

Huismerk of extern merk

De meeste supermarkten verkopen huismerken, maar daarmee is het nog geen brandstore. Hoewel Aldi exclusieve merken verkoopt zoals Milbona en River, is er niet één uniform Aldi huismerk. Amac is een voorbeeld van een reseller die er bewust voor heeft gekozen om exclusief Apple producten te verkopen, met toestemming van Apple. HEMA kan als brandstore worden aangemerkt, sinds 2020 zijn HEMA merk producten ook bij de Jumbo verkrijgbaar zijn.

Met een brand store houdt een merk meer controle over hun uitstraling, het kan wel het bereik van producten beperken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z