Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Hyperlink is een koppeling die verwijst naar een ander document. Dit is voornamelijk van toepassing op internetpagina’s, waar gebruik wordt gemaakt van Hyperlinks om te navigeren tussen afzonderlijke pagina’s. Wat is een Hyperlink en hoe worden deze koppelingen buiten webbrowsers gebruikt?

Wat is Hyperlink?

Het gebruik van koppelingen op het internet is zo standaard, dat je zou verwachten dat het altijd zo bedoeld is. Toch bestond de betekenis van Hyperlink reeds voordat Tim Berners-Lee deze manier van documenten koppelen in verband zou brengen met het wereldwijde web. Deze koppelingen worden standaard blauw weergegeven met onderlijning, reeds bezochte pagina’s hebben een paarse kleur.

Weergave van Hyperlinks

Dat het een Hyperlink betreft is doorgaans duidelijk te zien aan de afwijkende kleur en onderlijning. De koppeling kan de volledige URL beschrijven, het is ook mogelijk om een URL aan een andere tekst of aan een ander interactief element te koppelen. Dit zal doorgaans de leesbaarheid van de tekst verhogen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten Hyperlinks:

  • Een Inline Link waarbij het resultaat van de koppeling direct wordt weergeven op de huidige pagina. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden als een ‘quickview’, om de achterliggende pagina te bekijken voordat deze daadwerkelijk geopend wordt.
  • Een Anchor Link die zich bevindt op een deel van een document. Dit kan tekst zijn, maar ook een deel (hot area) van een afbeelding. Anchor teksten, de klikbare tekst waar de link achter te vinden is, zijn bijvoorbeeld ook een belangrijke factor bij linkbuilding.
  • Een Fat Link is een koppeling waarbij meerdere bestemmingen mogelijk zijn.

Gebruik van links in andere software

Naast browsers is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een Hyperlink in Word te maken. Sterker nog, veel tekstverwerkers zullen automatisch een stuk tekst met de indeling van een URL converteren naar een interactieve koppeling. Wanneer deze documenten digitaal worden verspreid kunnen de links direct geklikt worden, waarna de gekoppelde browser direct de achterliggende pagina zal weergeven. Om te voorkomen dat geprinte documenten op papier niet worden afgedrukt met een blauwe hyperlink of tekst met onderlijning, is het mogelijk om een Hyperlink in Word of andere tekstverwerkers te verwijderen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z