Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een affiliate is een persoon die een product of dienst promoot, en daar na een succesvolle transactie een commissie voor zal ontvangen. Bij affiliate marketing is er doorgaans sprake van ‘no-cure-no-pay’ constructie waarbij alleen betaald wordt wanneer de gewenste conversie heeft plaatsgevonden. Wat is de affiliate betekenis en hoe wordt een conversie geregistreerd?

Wat is een affiliate?

Amazon banners zijn een bekend voorbeeld van affiliate marketing. Een website zoals een blog plaats banners met producten die overeenkomen met de blog artikelen. Een bezoeker klikt op de banner en koopt het product via Amazon. De blogger ontvangt hiervoor een commissie. Het is ook mogelijk om een volledige webpagina in te richten ter promotie van een product of dienst. De aanbieder zorgt niet voor de productie, en heeft ook geen eigen voorraad, maar brengt wel nieuwe klanten aan voor de producent. Na het voltooien van de conversie zal er een commissie uitgekeerd worden. Dit kan een percentage van de omzet zijn, een vast bedrag of beide. Hoewel het vaak financiële transacties betreft is dit niet altijd het geval. Het is ook mogelijk dat een website graag nieuwe bezoekers trekt, de beoogde conversie zal vooraf vastgelegd worden in de overeenkomst. In tegenstelling tot normaal adverteren wordt alleen bij een succesvolle conversie uitgekeerd. Het verhogen van de zichtbaarheid is dus normaal gesproken niet voldoende.

Vastleggen van conversie

Een belangrijk onderdeel van affiliate marketing is het registreren van de bron waardoor een conversie plaatsvindt. Dit wordt bijgehouden door cookies. Wanneer een klant via meerdere affiliates een verkoop pagina heeft bezocht zal normaal gesproken alleen de laatste affiliate een commissie ontvangen. De levensduur van een dergelijke cookie kan afwijken. Naast bedrijven die direct samenwerken met affiliates zijn er ook netwerken die diverse producten en diensten aanbieden om op deze wijze te verkopen. Ook hierbij geldt normaal gesproken weer een no-cure-no-pay constructie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z