Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een deeplink is een koppeling die verwijst naar een subpagina op een website, dus niet naar de hoofdpagina van de site. Dit wordt in de URL bepaald door een “/“ naar de domein naam. Er kunnen nog verdere aftakkingen zijn voor deze pagina’s, dit is afhankelijk van de navigatiestructuur. Wat is een deeplink en wat is de functie van deze koppelingen?

Definitie deeplink?

In beginsel zijn alle pagina’s op het web gelijkwaardig, het is in principe mogelijk om van elke HTML pagina naar een andere HTML pagina te verwijzen. Wanneer je een dieper gelegen pagina zou willen verbergen gaat dit voorbij aan het uitgangspunt van het wereldwijde web. In praktijk zijn niet alle pagina’s gelijkwaardig voor de bezoeker, en ook niet voor de aanbieder. Zo is het mogelijk dat je als aanbieder liever bezoekers binnen laat komen op de hoofdpagina. Zo kun je context geven aan onderliggende pagina’s, of er worden wellicht advertenties weergegeven. Ook bij betaalde websites zoals journalistieke organisaties is het niet de bedoeling dat “premium” pagina’s via een directe link bezocht kunnen worden. Dit kan overigens ondervangen worden met een login controle.

Deeplink misbruik

Er zijn sites die deeplinking gebruiken om content van andere aanbieders te gebruiken voor hun eigen belang. Zo kwam Microsoft ooit in conflict met Ticketmaster omdat Microsoft deeplinks maakte via hun Sidewalk service. Later zou Tickets.com voor een soortgelijke zaak voor de rechter gesleept worden. De rechter bepaalde dat koppelingen maken op deze wijze was toegestaan mits het duidelijk wordt gemaakt wie de eigenaar is van de pagina.

Plugin gebruik

Wanneer plugins gebruikt worden zoals (vroeger) Flash of een slideshow applicatie met meerdere pagina’s is het doorgaans niet mogelijk om hier een unieke koppeling van te maken. Voor SEO toepassingen zijn dit soort plugins dus niet geschikt. De informatie van de content in deze elementen wordt niet of niet volledig geïndexeerd.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z