Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Markt is een plaats waar twee partijen samenkomen om goederen en diensten uit te wisselen. Daarbij is er sprake van een aanbieder en afnemer, dit kan in praktijk een bedrijf en consument zijn (B2C) of twee bedrijven onderling (B2B). Er zijn ook andere vormen mogelijk. Wat is Markt en hoe wordt dit gebruikt in verschillende situaties?

Wat is Markt?

Je kunt de Markt betekenis heel letterlijk nemen, als een plek waar kraampjes met ondernemers hun waren aanbieden aan klanten. Er is ook de aandelenmarkt waar aandelen verhandeld worden. Het gaat in alle gevallen om een product of dienst dat een waarde vertegenwoordigt, waarbij de afnemer bereid is om een vooraf overeengekomen bedrag te betalen om het product over te nemen. Dit kan zo eenvoudig zijn als een doos eieren in de supermarkt, het kan ook het aanbieden van diensten zijn via het internet. In alle gevallen is er sprake van financiële transacties.

Markt en marketing

De termen Markt en marketing liggen dicht bij elkaar, zowel in schrijfwijze als in gebruik. Om producten of diensten te verhandelen, zal dit kenbaar gemaakt moeten worden. Bij een weekmarkt met kraampjes zal het winkelend publiek langs komen lopen, bij veel commerciële bedrijven is er meer nodig om klanten binnen te krijgen. Dit geldt zowel voor fysieke locaties als voor webshops. Zo is het mogelijk advertenties te plaatsen, om kortingen aan te bieden, of een advertentie te plaatsen waarin wordt vermeld dat er een korting wordt aangeboden.

Aanzetten tot actie

Wanneer acties voorspelbaar zijn, kan het consumentengedrag gestuurd worden. Denk aan een persoon die bij de MediaMarkt een telefoon wil kopen. Het oude toestel werkt nog, dus wacht de klant tot er een BlackFriday bij de MediaMarkt is met kortingen op producten. Zo houdt de winkel de aandacht op zich gericht, en is de kans kleiner dat ze voor een concurrent kiezen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z