Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Tagcloud of ook wel Wordcloud is een term die staat voor een visuele collectie van verwante woorden of termen waarbij de indeling gebaseerd is op relevantie. Dit soort ‘woordwolken’ laten direct zien hoe belangrijk termen zijn in relatie tot andere termen. De indeling kan verschillen, doorgaans worden er variabele §font groottes en contrasterende kleuren gebruikt. Wat is Tagcloud en hoe maak je dit soort grafische ontwerpen?

Wat is een Tagcloud?

Synoniemen voor Tagcloud zijn Word cloud of een ‘gewogen lijst’. Naast een visueel aantrekkelijke manier om woorden weer te geven, wordt het met name toegepast om de populariteit van tags of keywords weer te geven. Mensen denken voornamelijk in termen van vorm, positie, formaat en kleur. Een Excel document met een rij woorden en daarnaast een rij getallen heeft minder impact dan een visualisatie van deze data. Hoewel het decoratieve gebruik een tijdelijke trend was die zijn hoogtepunt al lange tijd gepasseerd heeft, blijft het een waardevol instrument om relatief gewicht te illustreren.

Zelf Tagclouds maken

Het is mogelijk om op basis van aangeleverde informatie een Tagcloud te maken. Als je bijvoorbeeld een top 100 lijstje hebt met termen gerangschikt op basis van populariteit, dan kun je iedere, individuele term intypen, een andere kleur geven, schalen en positioneren. Toen Wordclouds populair werden kwamen er al snel programma’s die dit soort arbeidsintensieve handelingen eenvoudig en snel konden uitvoeren. Met een Tag cloud generator hoef je alleen nog maar de termen in te voeren en de ‘wolk’ zal dynamisch opgebouwd worden. Daarbij is er wel onderscheid te maken in visualisatie. Een eenvoudige Tagcloud houdt bijvoorbeeld alleen rekening met de rangschikking, terwijl een meer complexe Tagcloud ook rekening houdt met de relatieve populariteit om de schaling te bepalen. Wanneer de resultaten sterk uiteenlopen bestaat de kans dat sommige woorden enorm groot worden weergegeven, terwijl andere woorden juist onleesbaar klein worden.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z