Joomla is een Open Source Content Management Systeem dat gebruikt wordt om websites mee te bouwen. Dit CMS is relatief laagdrempelig om te gebruiken en heeft naast het basissysteem ook duizenden extensies om de functionaliteit verder uit te breiden. Wat is Joomla en is het een waardig alternatief voor WordPress?
Bij een Open Source CMS zal als eerste gedacht worden aan WordPress. Dat is terecht, want WP is veruit het meest gebruikte Content Management Systeem. Toch zijn er alternatieven met een unieke insteek zoals Joomla of ook wel Joomla! met uitroepteken genoemd. Na WordPress en Shopify is dit het meest gebruikte Open Source CMS ter wereld, gesloten systemen zijn niet in deze schatting meegeteld. Dit systeem werkt op basis van templates om het webdevelopment proces te versnellen. Er is een basiskennis nodig, een affiniteit met code is voor meer geavanceerde projecten onmisbaar.
Oorspronkelijk was Joomla een aftakking van het Mambo systeem, dat volgens de initiatiefnemers niet meer voldeed aan de Open Source principes. De naam is een Engelse verbastering van het woord “jumla” dat afkomstig is uit het Swahili. Het systeem zou in 2005 een concrete vorm aannemen. In de jaren die hierop zouden volgen werden er meerdere versies uitgebracht wat niet altijd soepel verliep. Binnen de community was er regelmatig kritiek op de leiding en de visie voor de toekomst. De geplande versie 4 werd niet gerealiseerd in 2020. Hoewel de kwaliteit van het systeem als geheel niet ter discussie staat, is er wel kritiek op de wijze waarop de afzonderlijke elementen werken.
Voor zowel de frontend als de backend kunnen unieke templates geïnstalleerd worden. De frontend is bestemd voor de bezoeker, de backend voor de ontwikkelaar. Met custom code of CSS kan het uiterlijk aangepast worden. Onder de GNU licentie worden er geen garanties afgegeven op de functionaliteit. Sinds 2015 heeft Joomla ieder jaar de prijs gewonnen voor beste gratis CMS.