Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Exact Match Domain is een domeinnaam die precies overeenkomt met een specifieke keyword. Het betreft vaak korte, beschrijvende zinnen waar vaak op gezocht wordt. Bedrijven maken gebruik van Exact Match Domain om direct bovenaan in de zoekresultaten te komen bij een specifieke zoekopdracht. Wat is EMD en heeft dit daadwerkelijk effect op zoekmachine optimalisatie?

Definitie EMD

Wanneer je ziet dat veel mensen zoeken op “gratis nieuwe films downloaden” kun je snel het domein “gratisnieuwefilmsdownloaden.nl” kopen en daar jouw website op publiceren. De domeinnaam komt dan exact overeen met de zoekopdracht. In theorie komt deze URL dus bovenaan te staan in de zoekresultaten.

Werkt Exact Match Domain als SEO?

Veel EMD websites zijn Spam sites met als enige doel de zoekmachines om de tuin te leiden. Bedrijven als Google en Microsoft zijn hiervan op de hoogte en zullen niet-relevante websites “begraven” in de zoekresultaten. Toch zijn er wel degelijk websites die bovenaan prijken in de zoekresultaten die werken met een Exact Match Domain. Dit zijn dan vaak ook websites waarbij de naam ook daadwerkelijk overeenkomt met de zoekopdracht. Ook grote merken maken gebruik van deze methode, zo kan een bedrijf naast hun eigen naam ook een domein kopen met een meer beschrijvende titel, en die doorverwijzen naar de website van het merk. Denk aan een schoenmaker in Amsterdam met de naam “Pieters&Co” die naast Pietersenco.nl ook het domein schoenmakeramsterdam.nl registreert.

EMD is slechts één element bij zoekmachine optimalisatie

Hoewel Exact Match Domain voordeel kan bieden, zul je merken dat deze websites meestal toch niet bovenaan komen te staan. Want naast de exacte naam zijn er veel meer factoren waarop een website wordt beoordeeld zoals content, aantal bezoekers en relevantie voor de zoekende persoon. Vanwege de malafide praktijken zullen zoekmachines EDM websites doorgaans extra kritisch beoordelen, waarmee de voorsprong op woordkeuze niet of nauwelijks meer van toepassing is.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z