GIF staat voor Graphics Interchange Format. Het is een rasterafbeelding ofwel bitmap met maximaal 256 kleuren uit een palet van 16,7 miljoen kleuren. Naast statische afbeeldingen is het ook mogelijk om animaties te maken in dit formaat. Wat is GIF en hoe kun je dit bestand zelf maken?
Het Graphics Interchange Format werd in 1987 geïntroduceerd door ontwikkelaars bij CompuServe. Het formaat met maximaal 8 bits per bestand op basis van een 24-bits kleurenpalet werd in beginsel vooral gebruikt om fotografische afbeeldingen weer te geven. Het betreft een lossless formaat zonder data compressie. Bij compressie van bijvoorbeeld een 24-bits afbeelding gaat er wel kleurinformatie verloren. Om dit te compenseren wordt er doorgaans gebruik gemaakt van ‘dithering’, een patroon van pixels die op afstand extra kleurschakeringen lijken te vertonen.
Hoewel een JPG bestand een lossy formaat is met degradatie in kwaliteit, heeft het GIF bestanden voorbijgestreefd in populariteit. JPG bestanden bieden een optisch betere afbeelding met aanzienlijk minder data.
Het GIF formaat kan naast afbeeldingen ook gebruikt worden om animaties mee te maken. Dit gebruik is met name dankzij fora en chat applicaties sterk in populariteit gestegen. Een GIF kan in Whatsapp of een andere app eenvoudig worden toegevoegd via een platform als Giphy. Een voordeel van dit formaat is dat een kleur transparant kan zijn, waarmee de achtergrond kan worden vervangen. Een nadeel is dat bestanden door het gebrek aan compressie snel in omvang toenemen. Daarom zullen de meeste Animerende GIF’s hooguit enkele seconden in lengte zijn. De snelheid van afspelen (framarate) is variabel
De meeste fotobewerkingsprogramma’s bieden het GIF bestand als export formaat optie. Een animerende GIF maken kan met diverse videomontage programma’s, er zijn ook speciale apps die (fragmenten van) videoclips converteren naar een animerende GIF. Vaak betreft het ‘memes’, uitingen die een zekere populariteit bezitten bij een specifieke groep. Bijvoorbeeld de ‘facepalm’ van televisie karakter Jean-Luc Picard, om aan te geven dat een opmerking of gebeurtenis ergerlijk of frustrerend is.