Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Taxonomie staat voor het indelen van personen of objecten in groepen. Dit begrip is van toepassing op zowel de methode die gebruikt wordt als de hiërarchie die hieruit voorkomt. De term komt oorspronkelijk uit de biologie maar het kan ook worden toegepast op internet en SEO. Wat is taxonomie en hoe heeft dit begrip betrekking op zoekmachine optimalisatie?

Definitie taxonomie

Oorspronkelijk komt de term taxonomie uit de Biologie. In deze definitie wordt bedoeld het vinden, beschrijven, benoemen en indelen van organismen. Het is een wetenschap die nauw verbonden is met evolutieleer en de samenhang tussen verschillende organismen. Denk aan wolfachtigen waartoe honden behoren. In de categorie honden is weer een onderverdeling te maken van hondenrassen zoals Retrievers waar de Golden Retriever weer onder valt. Dit soort hiërarchische structuren kunnen zeer diep gaan met een groot aantal vertakkingen.

Naast biologie wordt taxonomie ook toegepast in andere wetenschappen, zo wordt online gebruikt gemaakt van een dergelijke methode om het internet in te delen. Per website kan taxonomie toegepast worden met als doel een betere ranking in zoekmachines te bewerkstelligen.

SEO taxonomie

Websites worden ingedeeld in categorieën, subcategorieën en pagina’s. De manier waarop websites worden gestructureerd bepaalt voor een deel hoe eenvoudig een site te navigeren valt voor een bezoeker. Bij SEO taxonomie gaat het om de wijze waarop het zoekalgoritme een website doorzoekt. Daarbij zijn diverse elementen van belang die zowel in de frontend als in de backend aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van afbeeldingen, tekst, meta tags en headers. Een database kan een eigen taxonomie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan kenmerken zoals prijs, gewicht of kleur.

Bij de indeling van berichten in een CMS als WordPress is het mogelijk dat een taxonomie die logisch is voor bezoekers niet optimaal is voor SEO. Zo kan een structuur gezien worden als gekopieerde content. Dit kan leiden tot een lagere ranking in zoekmachines of zelfs een penalty. Het is daarom van belang dat er bij zoekmachine optimalisatie niet alleen wordt gelet op losse elementen en individuele webpagina’s maar dat er rekening wordt gehouden met de gehele taxonomie van de website. Om een website te ontleden kan er een linkprofiel of een sitemap worden gegenereerd.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z