Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een webdesignbureau draagt zorg voor de visuele eigenschappen van een website en (deels) de interactieve elementen op een website. Webdesign maakt onderdeel uit van Web Development waarbij de focus ligt op functioneel design. Deze dienstverleners hebben werknemers in dienst die doorgaans specialisaties bezitten zoals gebruikersinterface (UI) als gebruikerservaring (UX). Wat is een webdesignbureau en welke diensten leveren deze bedrijven?

Wat is een webdesignbureau?

Websites moeten zowel visueel aantrekkelijk zijn als interactief. Daarmee ligt deze vorm ergens tussen een catalogus en een software applicatie in. De combinatie van aanlokkelijk en functioneel is niet altijd vanzelfsprekend. Zo zijn er websites die er prachtig uitzien maar bijvoorbeeld langzaam laden, of websites die een navigatie bezitten die volstrekt onlogisch is. De twee voornaamste aspecten in Webdesign zijn gebruikersinterface en gebruikerservaring:

User Interface (UI)

Een gebruikersinterface kan ontworpen worden in software zoals Adobe Photoshop, er zijn ook specifieke applicaties om User Interfaces te ontwerpen. Naast een aantrekkelijk ontwerp wordt er rekening gehouden met de functionaliteit en weergave op verschillende schermen. Ook optimalisatie zoals data compressie maakt onderdeel uit van UI-Design.

User Experience (UX)

Omdat websites per definitie interactief van aard zijn, moeten de visuele elementen afgestemd worden op interactie van de gebruiker. Denk aan knoppen die duidelijk herkenbaar zijn en zich op een logische positie bevinden. Ook de koppelingen met andere pagina’s en on-site navigatie behoren tot het UX-Design.

Het is mogelijk dat UIX onder de verantwoordelijkheden van één persoon valt, grotere webdesignbureaus zullen hier doorgaans individuele werknemers voor aanstellen.

Verschil tussen Design en Development

De bekentenis van webdesignbureau lijkt veel op een Web Development bureau, doorgaans zal Design deel uitmaken van Development. Heel eenvoudig gesteld zal het visuele deel waar de interactieve mogelijkheden zich bevinden door UI en UX ontwerpers uitgevoerd worden, een programmeur zorgt voor het technische gedeelte. Zoekmachine optimalisatie (SEO) ligt op de grens van Design, Development en Marketing.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z