Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

PNG staat voor Portable Network Graphics, het is een bestandsformaat voor rasterafbeeldingen. Het voornaamste verschil met het meer bekende JPG formaat is de lossless compressie. Bij comprimeren wordt geen beeldinformatie verandert, het bestand blijft van generatie op generatie identiek. Wat is PNG en waar wordt dit formaat voor gebruikt?

Wat is een PNG?

Het bestandsformaat genaamd Portable Network Graphics werd geïntroduceerd in 1996 door de PNG Development Group. Later zou het formaat gedoneerd wordt aan W3C waarmee het een algemeen geaccepteerd bestandsformaat is voor gebruik online. Daarnaast bieden de meeste grafische programma’s ondersteuning voor dit formaat. Hoewel er veel overeenkomsten bestaan met het oudere JPG formaat zijn er ook verschillen te benoemen:

  • PNG maakt gebruik van lossless compressie zonder kwaliteitsverlies, JPG werkt op basis van lossy compressie waarbij altijd informatie verloren gaat.
  • PNG beschikt over een (optioneel) alpha kanaal, waarmee er transparantie informatie aan een afbeelding toegevoegd kan worden.

Hoewel het formaat veel lijkt op JPG, werd het eigenlijk ontwikkeld als verbeterde versie van het GIF formaat. Het kleurenpalet bestaat uit 24 bit RGB of 32 Bit RGBA kleuren met of zonder doorzichtigheid (alpha kanaal). Het formaat werd specifiek ontwikkeld voor internet gebruik, niet voor professionele print. Er is bijvoorbeeld geen ondersteuning voor een CMYK kleuren indeling. Het betreft een rasterafbeelding, het is daarmee niet zonder kwaliteitsverlies te schalen zoals dit met vector bestanden het geval is.

Gebruik op het internet

Hoewel het formaat werd ontwikkeld voor internetgebruik, en de adoptie van het W3C, zou het lang duren voordat de populaire browsers (goede) ondersteuning boden voor dit formaat. Met name Internet Explorer heeft veel problemen gehad bij het weergeven van dit formaat. Daarnaast zijn de bestanden doorgaans aanzienlijk groter dan JPG bestanden, met minimaal verschil in zichtbare kwaliteit. Omdat niet alle programma’s op dezelfde wijze deze bestanden opslaan kun er compatibiliteit problemen ontstaan.

Hoewel PNG als bestandsformaat op enkele kenmerken superieur is aan formaten als JPG en GIF, zijn de bestanden vaak te groot voor internet, en geavanceerde functionaliteit zoals animatie en schaalbaarheid ontbreekt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z