Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Referrer staat voor een persoon die iemand doorverwijst naar iets of iemand anders, in de Nederlandse taal wordt hier het woord ‘Referent’ voor gebruikt. Het is ook een term die gebruikt wordt in web development, waarbij het gaat om de laatste pagina die werd geladen voor de huidige pagina. Wat is Referrer en waarom wordt dit woord in HTML code eigenlijk verkeerd geschreven?

Wat is Referrer?

Een Referrer is letterlijk een Referent. Dit is een persoon die doorverwijst naar een ander persoon. Referenties worden vaak gebruikt om een zekere autoriteit te bepalen, degene die doorverwijst heeft een specifieke kennis of achtergrond, wat iets zegt over degene die wordt doorverwezen. Bij een sollicitatieprocedure kunnen sollicitanten aangeven door wie ze zijn doorverwezen, wat de kansen op een mogelijke aanstelling kan verhogen. Ook in medische context kan een huisarts doorverwijzen naar een medisch specialist. Het aangeven van een Referrer kan daarnaast voor commerciële doeleinden gebruikt worden om bijvoorbeeld de doorverwijzende partij te belonen voor de Referral.

HTTP Referer

Hoewel je zou denken dat het om HTTP Referrer met dubbel ‘r’ gaat, wordt HTTP Referer toch echt met slechts één ‘r’ geschreven. Dat is een foutje geweest die in 1996 is gemaakt en vervolgens is blijven hangen. Het betreft een request header met het adres van de vorige webpagina die werd bezocht, voordat naar de huidige pagina werd genavigeerd. HTTP_REFERER is ook aan te roepen als PHP Referrer.

Waarom is de bron van belang?

Het internet is een web aan sites die met elkaar in verbinding staan. De meeste paginabezoeken staan niet op zichzelf, de bezoeker zal doorgaans niet de specifieke URL van een pagina intypen maar doorklikken vanaf een andere pagina. Dit kan een SERP (zoekresultaten pagina) zijn, maar ook een andere website. Het registeren van dit soort Referrals kan van belang zijn. Deels om de autoriteit van de bronpagina te bepalen, maar ook bijvoorbeeld voor het uitkeren van een commissies bij een succesvolle doorverwijzing.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z