Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een E-mailadres is een uniek adres om communicatie via internet mogelijk te maken. Berichten worden eerst opgesteld en vervolgens naar één of meerdere adressen verzonden. E-mails kunnen lokaal worden opgeslagen of online. Wat is een E-mailadres en hoe is een mailadres opgebouwd?

Definitie E-mailadres

De eerste E-mail werd gestuurd door Ray Tomlinson in 1971. Hij stuurde zichzelf een test mailtje met daarin de tekst “something like QWERTYUIOP.” Hoewel hij deze mail verzond naar zichzelf, ging het bericht via ARPANET, de voorloper van het internet zoals we dit nu kennen. In 1996 werden er voor het eerst meer e-mails verstuurd dan fysieke brieven. Iedere mail account is gekoppeld aan een uniek E-mailadres, dat altijd op dezelfde wijze is gestructureerd:

  • De naam: Dit kan een alias zijn, een gebruiker, eigennaam, groep of afdeling van een organisatie.
  • Het @ karakter: In Nederland wordt deze ‘at’ ook wel ‘apenstaartje’ genoemd. Het is noodzakelijk voor alle mails die via het SMTP protocol worden verstuurd om een @ te bevatten. Ook de eerste mail van Tomlinson had dit karakter.
  • Domeinnaam: Dit is het domein waartoe het E-mailadres behoort. De extensie bepaalt het toplevel domein. Aanbieders kunnen per regio andere extensies gebruiken. Zo is er naast @yahoo.com ook een @yahoo.nl mailadres mogelijk.

Hoe wordt E-mailverkeer verzonden en ontvangen?

Om E-mails te zenden en ontvangen is een mailprogramma vereist, ook wel een mail client genoemd. Dit kan een applicatie zijn zoals Microsoft Outlook voor Windows, of een webmail dienst zoals Gmail. Deze programma’s maken verbinding met een server om mails te downloaden, in de meeste gevallen worden berichten ook online bewaard. Het is overigens wel in te stellen dat mails na downloaden worden verwijderd van de server. Het is eveneens mogelijk om dezelfde mail direct naar een groot aantal ontvangers te sturen. Voor marketing doeleinden wordt vaak gebruik gemaakt van mailing diensten zoals MailChimp, waarmee bijvoorbeeld geautomatiseerde marketing E-mails verzonden worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z