Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een 301-Redirect is een permanente doorverwijzing van één URL naar een andere URL. De URL redirect stuurt bezoekers door naar een andere pagina dan ze feitelijk bezoeken via de browserbalk of via een link. De redirect pagina leidt de bezoeker direct door naar de gewenste pagina. Wat is een 301-Redirect en wanneer is het nuttig om bezoekers door te verwijzen naar een andere pagina?

Definitie 301-Redirect

Bij een verhuizing laat je de post doorsturen naar het nieuwe adres, omdat niet iedereen op de hoogte is van jouw nieuwe locatie. Online werkt dat hetzelfde, wellicht hebben bezoekers een oude URL opgeslagen in de lijst met favorieten, of Google heeft het oude adres op een hogere positie staan dan de nieuwe pagina. De 301-Redirect is met name goed voor SEO omdat de autoriteit in de zoekresultaten behouden blijft.

Waarom bezoekers doorverwijzen?

Met de 301-Redirect behoud je het grootste deel van de autoriteit in de zoekmachines, dit is goed voor de zoekmachine optimalisatie. Als je het oude adres niet meer gebruikt zul je ook de SEO waarde van dit adres verliezen, je moet de ranking van de nieuwe pagina dan geheel opnieuw opbouwen. Wanneer de naam van een bedrijf verandert, of wanneer je overstapt naar een ander domein, wil je de bezoekers niet op een dood spoor uit laten komen. Met de 301-Redirect zorg je ervoor dat jouw nieuwe pagina gevonden wordt. Ook wanneer je diverse variaties van je domeinnaam bezit, kun je alle varianten van je domeinnaam automatisch doorverwijzen naar één centrale bestemming. Dan hoef je niet verschillende websites in de lucht te houden omdat je alles naar één website redirect.

301-Redirect op de juiste wijze gebruiken

Bij een verhuizing naar een nieuw domein moeten de redirects voor alle relevante pagina’s ingesteld worden voordat de nieuwe site actief wordt. Een 301-Redirect is een permanente doorverwijzing, in een aantal gevallen kan een tijdelijke 302-Redirect een betere keuze zijn. Na verloop van tijd zal de oude URL doorgaans zakken in de ranking, terwijl de nieuwe locatie steeds verder stijgt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z