Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Wat zijn forums?

Forums zijn in termen van het internet gemeenschappen waar gebruikers berichten kunnen plaatsen en reacties kunnen geven op bestaande berichten. Naast vragen stellen en antwoord geven is het ook een manier om met elkaar te communiceren over uiteenlopende onderwerpen. Wat zijn forums en waar komt deze term vandaan?

Definitie forums

De betekenis van forums komt van het Latijnse woord ‘forum’ wat staat voor een openbare buitenruimte. Meer specifiek was het een plein dat gebruikt werd door marktverkopers waar mensen ook samenkwamen om goederen te kopen, verkopen of gedachten met elkaar uit te wisselen. Het zou ook uitgroeien tot een plek waar discussies plaatsvonden of ontmoetingen georganiseerd werden. Op het internet heeft de betekenis van forum raakvlakken met de historische definitie, er zijn wel verschillen. Naast forums als meervoudsvorm kan ook fora gebruikt worden.

Internet forum

Een internet forum of message board is een website waar bezoekers informatie kunnen opzoeken en met elkaar kunnen communiceren. Forums zijn doorgaans gemodereerd, toch is er een zekere sprake van vrijheid om onderwerpen te behandelen en afwijkende meningen te uiten. Het kan voor een bedrijf een middel zijn om gebruikers met elkaar in contact te brengen waarbij een deel van de gebruikers kunnen fungeren als onbetaalde servicemedewerkers of merkambassadeurs.

Doorgaans is er sprake van een boomstructuur waarbij er één of meerdere subniveaus aanwezig zijn. Denk aan vraag met een lijst antwoorden waarbij gebruikers ook kunnen reageren op de antwoorden. Forums kunnen openbaar toegankelijk zijn of afgesloten, om berichten te plaatsen en reacties te geven is het doorgaans vereist om in te loggen.

Bekende internet fora

Er zijn diverse aanbieders van fora software, het is ook mogelijk dat een organisatie gebruik maakt van een eigen systeem. Enkele voorbeelden van online forums zijn:

  • Disqus: Dit blog comment systeem werd gelanceerd in 2007 en kan op websites gebruikt worden om bezoekers met elkaar te laten communiceren. Het inkomstenmodel is gebaseerd op een freemium versie met advertenties zodat kleinere blogs en websites gratis een forum kunnen aanbieden. Later zou een premium model volgen zonder advertenties met een prijsstelling op basis van het aantal pageviews.
  • Kinja: Dit systeem bestaat al sinds 2003 en werd voor het eerst toegepast op de Jalopnik blog in 2013. Het is een vorm tussen blogging netwerk, persoonlijke navigatie binnen blogs en communiceren met andere gebruikers. Na overname van Gawker Media door Univision Communications in 2017 zouden meer blogs gebruik gaan maken van het Kinja systeem. Er wordt onderscheid gemaakt tussen berichten van gevalideerde gebruikers en niet gevalideerde gebruikers waardoor niet alle berichten openbaar vertoond worden. Dit wordt ook wel “in the grey” genoemd.
  • Quora: Dit is een vraag en antwoord forum waar gebruikers vragen kunnen stellen die beantwoord worden door de gemeenschap. Dit kan leiden tot een brede variëteit aan antwoorden die niet onderworpen worden aan controle. Het is wel mogelijk om antwoorden een waardering te geven waardoor meer relevante antwoorden een meer prominente positie kunnen verwerven.
  • Reddit: Dit is een sociale nieuwssite met een groot aantal onderwerpen die ‘subreddits’ genoemd worden. Gebruikers kunnen hier diverse media typen publiceren waar bezoekers op kunnen reageren. Het concept dateert uit 2005 en groeide uit tot een internetfenomeen in zowel positieve als negatieve zin, zoals aanvallen gericht op hedgefondsen.

Avatars

Veel forums bieden de mogelijkheid om een eigen profiel aan te maken met naam en afbeelding. De visuele representatie van de gebruiker wordt een avatar genoemd, wat letterlijk een visuele representatie van een niet-visueel concept of idee betekent. WordPress heeft een universeel Gravatar systeem ontwikkeld wat het mogelijk maakt één avatar op een groot aantal forums te gebruiken. Deze afbeeldingen kunnen naast stilstaande beelden ook GIF animaties zijn, hoewel avatars de functie kunnen vervullen van een profielfoto hoeft dit niet het geval te zijn. Zo kiezen gebruikers vaak voor opvallende plaatjes of afbeeldingen waar ze een affiniteit mee hebben.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z