Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Linkjuice staat voor de waarde die een webpagina aan een andere pagina geeft via een link. Deze waarde wordt overgedragen via de verwijzing naar een andere URL. Zoekmachines zien links als een aanbeveling van andere websites en zullen de gelinkte pagina een hogere ranking toebedelen. Wat is linkjuice en hoe werkt dit?

Definitie linkjuice

Er zijn verschillende manieren om de “waarde” van een website of pagina op een website te verhogen, linken van pagina naar pagina betekent dat de gelinkte webpagina meer “linkautoriteit” krijgt. De kwaliteit van de website die een koppeling maakt is van belang voor de linkjuice. Hoe hoger de waardering van de site van waaruit gelinkt wordt, hoe hoger de waardering van de gelinkte pagina. De bron verliest geen “juice”, maar de bestemming krijgt wel meer autoriteit.

PageRank sculpting

Om de waarde van links naar andere websites te manipuleren werd het attribuut “nofollow” gebruikt voor links die geen linkjuice mochten doorgeven, om zo de andere links juist meer “juice” te geven. Dit is niet meer mogelijk, wanneer er een nofollow tag aan een link hangt zal deze compleet genegeerd worden, de links met dofollow krijgen hierdoor niet extra linkjuice.

Linkjuice op je eigen site

Met de focus op backlinks vanuit andere websites wordt vaak over het hoofd gezien dat ook interne links bijdragen aan de waarde van pagina’s. Het is dus verstandig om pagina’s op één domein naar elkaar te laten linken wanneer er een relevante koppeling bestaat. Deze links kun je plaatsen op zoektermen die verwijzen naar de bestemming.

Gebruik niet teveel links

Wanneer er teveel gebruik gemaakt wordt van links op een pagina of website, kan dit de ranking juist nadelig beïnvloeden. Dit kan consequenties hebben voor de ranking van de pagina of site die overmatig gebruik maakt van externe koppelingen. Via linkbuilding kun je het aantal links naar een pagina verhogen, houd er rekening mee dat links vanuit sites die laag scoren ook negatieve linkjuice kunnen overdragen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z