Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Klikfraude is een manier om ongeoorloofd inkomsten te genereren bij een Pay Per Click (PPC) model, waarbij er bewust geklikt wordt op een advertentie. Hierbij wordt de adverteerder benadeeld omdat de kliks niet bijdragen aan de beoogde doelstelling. Naast handmatig klikken worden ook geautomatiseerde systemen ingezet om de adverteerder geld afhandig te maken. Wat is Klikfraude en hoe kan dit worden gestopt?

Wat is Klikfraude?

Pay Per Click is één van de manieren om inkomsten te genereren met online advertenties. Het werd voor het eerst toegepast in 1997. Andere vormen zijn Pay Per View of Pay Per Action. Omdat een klik aangeeft dat de bezoeker een intentie heeft om meer informatie te bekijken over een onderwerp of specifiek aanbod, wordt PPC als een effectieve methode van adverteren gezien. Meer kliks betekent dus ook meer kosten voor de adverteerder, zonder dat de gewenste conversie plaatsvindt. Wanneer er geklikt wordt zonder serieuze interesse kunnen de kosten hoog oplopen zonder enig resultaat. Wanneer dit bewust gebeurt om inkomsten te genereren, dan valt dit onder de definitie van Klikfraude.

Wanneer website bezoekers niet uit winstoogmerk maar uit baldadigheid willekeurig op advertenties klikken wordt dit ‘bluffclicking’ genoemd, een term die voor het eerst in 2007 werd gebruikt door Google.

Hoe wordt deze fraude geconstateerd?

Google krijgt ook betaald per klik, daarmee zijn ze geen objectieve partij bij Klikfraude. Toch hebben ze er geen baat bij wanneer advertenties via hun eigen netwerk geen rendement opleveren voor de klant. Wanneer het individuele acties betreft, zoals een blogger die op eigen banners klikt, zullen de verliezen doorgaans beperkt zijn. Op grotere schaal kan het wel veel schade aanrichten. Er zijn organisaties die Klikfraude toepassen op basis van software die niet alleen ‘klikt’ op banners, maar ook steeds een ander virtueel IP adres gebruikt waardoor het lastiger is om deze fraude te constateren. Er zijn bedrijven zoals Clixtell, ClickCease of ClickBrainiacs die IP adressen kunnen uitsluiten bij advertentie campagnes om Klikfraude tegen te gaan.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z