Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een landingspagina (of landing page in het Engels) is een pagina die via de zoekresultaten in een zoekmachine bezocht wordt, met daarop alle informatie die nodig is om de bezoeker tot actie aan te zetten zoals de aanschaf van een product of dienst. Het is daarmee vaak een verkooppagina, in praktijk is er wel variatie mogelijk. Wat is een landingspagina en welke opties bestaan er om een landing page in te richten?

Definitie landingspagina

Een landingspagina is niet hetzelfde als een homepage. De eerste pagina van een website dient vaak als indexpagina binnen een groter geheel. Een landingspagina heeft alle informatie die de bezoeker nodig heeft op basis van een zoekopdracht in Google of een andere zoekmachine. Deze pagina’s zijn heel doelgericht en laten niets te raden over. Iemand zoekt naar informatie over een product of dienst, de landingspagina zal hierin voorzien. Dit soort pagina’s zijn nauw verbonden met het proces van ‘lead generation’.

Twee soorten landing page

Er kunnen verschillende doelstellingen ten grondslag liggen aan een landingspagina, dit zijn de twee voornaamste redenen:

  1. Informatief: Bij deze pagina’s wordt informatie aangeboden die antwoord geeft op de vraag of vragen van de bezoeker. De bezoekers zullen de pagina via een zoekmachine vinden. Er worden vaak relevante links aan toegevoegd.
  2. Transactioneel: Dit zijn pagina’s die conversie als doel hebben. Dit kan de verkoop van een product of dienst zijn, het inschrijven op een nieuwsbrief of een andere actie. Daarbij zal volop gebruik worden gemaakt van call to action uitingen.

Landingspagina voorbeeld

Er zijn veel pagina’s waar je informatie kunt vinden over specifieke onderwerpen, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Als landingspagina voorbeeld kun je denken aan uitgebreide informatie over zonnepanelen, de types, merken, opbrengst en praktische tips. Na enkele alinea’s wordt de mogelijkheid aangeboden om offertes aan te vragen bij leveranciers in de regio. In dit geval wordt er niet direct iets verkocht aan de klant, er wordt contactinformatie verzameld die voor aanbieders interessant kan zijn.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z