Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Internet Service Provider of afgekort ISP is een organisatie die diensten levert aan bedrijven en consumenten om gebruik te maken van het internet. Ze leveren diverse diensten zoals toegang tot het internet, web hosting, domeinregistratie etc. Wat is een Internet Service Provider en hoe belangrijk is hun rol als poortwachter van het internet?

Wat is een Internet Service Provider?

In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd ARPANET ontwikkeld, een project van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, met als doel afdelingen van het leger met elkaar te laten communiceren. Ook scholen werden verbonden met dit netwerk. In de jaren tachtig werd het systeem ook opengesteld voor het algemene publiek, in eerste instantie door organisaties direct aan de backbone van het net te koppelen. Aan het einde van de jaren tachtig werd de rol van Internet Service Providers steeds belangrijker. Bedrijven als The World zouden inbelverbindingen aanbieden, die zakelijke klanten en particulieren toegang gaf tot het internet.

IPS voor het breedband tijdperk

Hoewel bedrijven als America Online (AOL) en Compuserve zich in de jaren tachtig als Internet Service Provider zouden profileren, kwam de ISP als dienstverlener pas echt goed op gang in de jaren negentig. Breedband internet via coax, ADSL en later ook glasvezel maakt sneller internet mogelijk, met zowel snelle uploads als downloads. Daarnaast was er ook steeds meer behoefte om websites te publiceren op het internet, hiervoor was naast serverruimte ook een domeinnaam nodig. Internet Service Providers sprongen in op deze vraag om als schakel tussen het wereldwijde web en de eindgebruiker te fungeren.

Wie is verantwoordelijk?

Is een Internet Service Provider verantwoordelijk voor de data die via het netwerk verzonden wordt? In beginsel niet. Er wordt onderscheid gemaakt tussen doorgeven, wat altijd is toegestaan, en opslaan, wat alleen is toegestaan wanneer het legale content betreft. De aansprakelijkheid en verantwoordelijk van ISP’s blijft een punt van discussie, waarbij privacy en recht op informatie belangrijke aandachtspunten zijn.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z