Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Rate Card is een document waarin prijzen en beschrijvingen opgenomen zijn voor verschillende advertentie opties die aangeboden worden. Dit zal doorgaans de maximale prijs betreffen, in praktijk zullen de werkelijke tarieven vaak lager uitvallen wegens gebundelde inkoop of andere kortingen. Wat is een Rate Card en wat doen outlets met lege ruimte?

Wat is Rate Card?

Wat kost het uitdragen van een reclameboodschap? Er zijn veel kanalen, veel mogelijkheden, en de prijzen kunnen enorm verschillen per platform. Een Rate Card biedt snel inzicht wat betreft de kosten voor een publicatie. Het betreft doorgaans richtprijzen, in onderhandeling worden meestal gereduceerde tarieven aangeboden.

Nooit een lege pagina

Het zal niet snel voorkomen dat er in een krant plotseling een lege pagina, of wit vlak op een pagina langskomt. Op de één of andere manier weten uitgevers altijd precies voldoende advertenties te plaatsen. Dit is mogelijk door een combinatie van planning, vaste klanten, en ‘placeholder’ advertenties die vertoond worden als er toch wat ruimte overblijft. Wanneer in een magazine plotseling een advertentie staat voor de publicatie, of een aanbod om te adverteren, dan zal dit vaak als opvulling van overgebleven ruimte zijn. Een betalende klant heeft voorrang, anders is er altijd wel content voorhanden om een mogelijk gat op te vullen.

Tarieven staan niet altijd vast

De betekenis van Rate Card kan worden gezien als het maximale tarief voor een plaatsing, in praktijk zijn er vaak flinke kortingen te bedingen. Bij eenmalige advertenties moet je bijvoorbeeld het standaard tarief betalen, bij een terugkerende publicatie zul je korting krijgen. Grotere volumes, langdurige overeenkomsten, altijd dezelfde kopij; het zijn allemaal factoren die van belang zijn in de totale berekening. Zo is een Rate Card eigenlijk een soort ‘worst case scenario’, meer zul je als adverteerder niet betalen. Omdat het diensten voor ondernemers betreft zal BTW doorgaans wel los berekend worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z