Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een e-Book of eBook is letterlijk een elektronisch boek ofwel een publicatie die als digitaal document te downloaden is. Het is mogelijk om dit soort boeken tegen betaling online te verkopen, zoals op Amazon voor de Kindle e-Reader. Daarnaast is een gratis e-Book als promotiemiddel een vaak toegepaste strategie om klanten te werven voor gerelateerde diensten en producten. Wat is een e-Book en hoe wordt dit medium als promotiemiddel ingezet?

Definitie e-Book

Voordat Johannes Gutenberg in de 15e eeuw na Christus met de boekdrukpers op de proppen kwam, werden kopieën van boeken nog stuk voor stuk met de hand geschreven. Sinds die tijd is het mogelijk om boeken in grote aantallen te verspreiden. Tot enkele tientallen jaren geleden de digitale distributie op gang kwam. In beginsel werden digitale publicaties na downloaden vaak afgedrukt op papier omdat de schermresolutie nog te laag was om lange teksten op te lezen. Met tablets, e-Readers en HD schermen kunnen e-Books zonder problemen nu direct van het scherm worden gelezen. In principe hoeft een e-Book niet anders te zijn dan een boek op papier, vaak zijn er ook voordelen zoals schaalbare tekst of een zoekfunctie om passages snel te vinden in een lang document.

Gratis maar niet altijd vrijblijvend

Het e-Book is een populaire manier van marketing om verschillende redenen. De bestanden zijn vaak relatief klein in bestandsgrootte, de productie is relatief goedkoop en er is nooit te veel of te weinig aanbod omdat het een digitaal reproduceerbaar product betreft. Een gratis e-Book kan ingezet worden om een ander product of dienst te promoten, het kan ook gebruikt worden om contactinformatie te verzamelen van bezoekers. Een persoon die een e-Book download heeft al een succesvolle conversie voltooid in de vorm van een download, en is daarmee een interessante lead voor verdere acties van commerciële aard. Het is overigens ook zeker mogelijk om digitale publicaties tegen betaling aan te bieden. De inhoud dient dan wel van een kwalitatief en kwantitatief acceptabel niveau te zijn, en de uitgever dient rekening te houden met DRM om illegale kopieën tegen te gaan.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z