Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een server log is een tekstbestand met de ruwe data van alle activiteiten die hebben plaatsgevonden op de website. Denk aan alle instanties waarbij een browser, user-agent of webcrawler informatie heeft opgevraagd over pagina’s op een domein. Deze Logs bieden informatie over de werking van de website en kan gebruikt worden om mogelijke problemen op te sporen. Wat is server log en kan dit bestand ook gebruikt worden voor SEO analyse?

Wat is server log?

Iedere keer als er activiteit plaatsvindt op een website wordt er een regel toegevoegd aan de server log. Hoewel veel van deze interacties niet van belang zijn om individueel te bekijken, kunnen er ook problemen met de werking van de site mee worden opgespoord. Een grondige analyse van deze data is met name van toepassing wanneer uit de statistieken onverklaarbare situaties voorkomen waar wellicht een technisch probleem aan ten grondslag ligt.

Wat kun je met server log analyses bepalen?

Hier zijn enkele fouten die je met behulp van een server log analyse kunt traceren:

Je kunt nagaan op welke wijze webcrawlers de website doorzoeken.
Wanneer een website gehackt is met als doel spam content te verbergen kunnen de gehackte pagina’s worden opgespoord.
Externe links die niet meer functioneren kunnen worden getraceerd en verwijderd.
Als aanvulling op de 404 meldingen in de Google Search Console is het mogelijk om foutieve server responses op te sporen en aan te passen.

Nuttig voor SEO?

Een server log geeft technische informatie over een website, wat voor SEO grotendeels niet relevant is. Het is geen methode om keyword data op te zoeken of individuele gebruikers te traceren. Het kan wel gebruikt worden om technische problemen bloot te leggen die van invloed kunnen zijn op de zoekresultaten. Als er bijvoorbeeld enorm veel pagina’s op de server staan die als kopie van elkaar worden gezien kan dit effect hebben op de ranking in de zoekresultaten. Door server log data uit te lezen en te analyseren kunnen dergelijke fouten aan het licht komen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z