Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Uitstappercentage is een term die gebruikt wordt in de analyse van gebruikersgedrag op websites. Het staat voor het percentage bezoekers op een pagina dat navigeert naar een andere website. Hoewel het regelmatig verward wordt met de Bounce Rate zijn het twee verschillende meetcriteria. Wat is Uitstappercentage en op welke wijze verschilt het met de Bounce Rate?

Wat is Uitstappercentage?

Wanneer een website wordt bezocht is er sprake van een sessie. Als er tijdens deze sessie meerdere pagina’s worden bezocht, en er op één van deze pagina’s bezoekers naar een andere website navigeren, dan kan het Uitstappercentage worden berekend. Omdat er per definitie meerdere pagina’s bezocht worden, zal er voor iedere afzonderlijke pagina een individueel percentage berekend worden. Met deze informatie kan worden bepaald wanneer bezoekers afhaken en mogelijk ook waarom.

Hoe wordt het percentage berekend?

Wanneer 100 personen een website bezoeken, en hier meer als één pagina bekijken, en er vervolgens 40 personen op dezelfde pagina Uitstappen, dan is er een Uitstappercentage van 40% op die pagina van toepassing. De andere 60 bezoekers navigeren naar een andere pagina op hetzelfde domein.

Verschil met Bounce Rate
Bij een Bounce Rate wordt slechts één pagina bezocht van een website voordat de bezoeker naar een andere pagina navigeert. Wanneer het meerdere pagina’s betreft gaat het om Uitstappen, en daar is de betekenis van het Uitstappercentage op gebaseerd.

Is Uitstappen positief of negatief?

Voor een website kan retentie ofwel het vasthouden van de bezoeker van belang zijn. Voor zowel SEO als voor het converteren van bezoekers naar klanten. Als ze na de ‘bedankt’ pagina die na de betaling volgt van deze pagina weg navigeren is dit een goed teken, als ze blijven steken op het winkelmandje is dit geen positief signaal. Wanneer er backlinks aanwezig zijn op de pagina kan van de pagina navigeren juist positief zijn. Het Uitstappercentage moet daarmee altijd in context worden beoordeeld.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z