Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een trending topic is een onderwerp dat in korte tijd veel zichtbaarheid weet te vergaren, en discussie oproept via één of meerdere social media platformen. Deze populariteit is van korte duur en wordt snel weer vervangen door andere onderwerpen. Het betreft meestal nieuwswaardige onderwerpen maar dit is niet altijd het geval. Wat is een trending topic en hoe ontstaan ze?

Definitie trending topic

Wanneer er een vulkaan uitbarst die veel slachtoffers maakt, dan zal dit breed uitgemeten worden in de media. In korte tijd weet iedereen van deze ramp, via televisie, radio en uiteraard via internet. Dit soort berichten worden aangemerkt als een ‘trending topic’ waar veel over wordt gesproken in een korte tijd.

Heel eenvoudig kun je stellen dat het nieuwswaardige onderwerpen zijn, die binnen het social media ecosysteem een andere naam hebben gekregen. Naast onderwerpen die de mensheid raken, en grote impact hebben op veel mensen, kunnen het ook ‘lifestyle’ onderwerpen zijn die na een initiële populariteit snel weer vergeten zijn. Sport en politiek komen vaak als trending topic naar boven, waarbij duidelijk wordt dat emotionele reacties en gepolariseerde meningen belangrijke factoren zijn bij dit fenomeen.

Wanneer ben je ‘trending’?

Wanneer wordt iets een trending topic, dat is een vraag die veel marketeers zich stellen. In beginsel zijn het onderwerpen die een grote groep mensen aanspreken, waarbij er doorgaans een kern van zeer geïnteresseerde volgers bestaat, die door een bericht te delen de zichtbaarheid verder vergroten. Op Twitter worden ‘trending topics’ automatisch geïndexeerd door pieken in populariteit te registreren. Langzaam groeiende onderwerpen worden dus niet als ‘trending’ gezien. De som is daarmee in basis “volume : tijd” waarbij er een groot volume in een korte tijd gerealiseerd wordt.

Kim Kardashian is de ongekroonde koningin van social media en Influencers, en kondigde in 2014 aan dat haar aanstaande publicatie het “internet zou breken”. Het bleek een gewaagde fotoreportage in “Paper” magazine te zijn. Beyoncé wordt ook vaak genoemd als aanjager van trending topics, hoewel beide dames er niet in geslaagd zijn om het internet daadwerkelijk plat te leggen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z