Online performance staat letterlijk voor de prestaties die online geleverd kunnen worden. Dat is een ruim begrip, het kan onderverdeeld worden in technische prestaties van bijvoorbeeld een website, of commerciële resultaten die uit marketing inspanningen voortvloeien. Wat is Online performance en hoe kan dit worden gemeten?
Wat betreft commerciële prestaties biedt het internet veel mogelijkheden om marketing inspanningen te evalueren, zowel achteraf als in realtime. Denk aan het aantal bezoekers, conversies of een hogere omzet. De Online performance meten is van groot belang voor een onderneming, die op basis van deze data marketing inspanningen kan verfijnen, het productassortiment kan aanpassen, of nieuwe kanalen opzoekt om klanten te bereiken.
De optie om meerdere strategieën uit te testen online, en deze tot in detail te evalueren, kan leiden tot nieuwe concepten. Zo heeft het meten van Online performance ervoor gezorgd dat steeds meer merken eigen webshops inrichten, waar ze voorheen alleen alleen via retailers producten leverden. Een voorbeeld is de Adidas Performance Shop, met directe verkoop aan consumenten. In fysieke winkels is dit fenomeen ook zichtbaar, denk aan een Nike Shop met officiële producten tegen gereduceerde prijzen. Niet alleen kunnen merken een hogere winstmarge realiseren, ze kunnen de zichtbaarheid van hun eigen merk ook uitbreiden.
Er zijn verschillende manieren om de technische prestaties van hardware te meten. Zo is CPU Bench Online een benchmarking tool die meet hoe snel de computer processor van een systeem is, en vergelijkt het resultaat met andere processoren. Vaak is het niet het lokale systeem, maar de bron die Online performance vertraagt. Een server kan uitgerust zijn met langzame opslagmedia, een niet-geoptimaliseerd streaming protocol kan zorgen voor haperingen in een uitzending, of een HTML pagina kan elementen bevatten die langzaam laden. Dit soort beperkingen zijn niet alleen merkbaar voor de gebruiker, het heeft ook invloed op de positie in zoekmachines. Beschikbaarheid en bereikbaarheid zijn namelijk ook meetpunten in het zoekmachine algoritme.