Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Full-banner is een standaard banner formaat met de afmetingen 468×60 pixels. Er zijn veel soorten banners in allerlei verhoudingen waarvan de volledige banner tot de oudste standaard banners behoort. De afmetingen en positie op een webpagina bepalen voor een groot deel de kosten voor de adverteerder en de vergoeding voor de publicist. Wat is Full-banner en wat zijn de standaard formaten voor banners?

Definitie Full-banner

Een banner is een afbeelding met doorgaans een wervende tekst, reclameboodschap of foto waar op geklikt kan worden. Banners maken een belangrijk deel uit van het inkomstenmodel voor veel websites en blogs. Hierdoor is de zichtbaarheid van groot belang. Om te voldoen aan wisselende indelingen van webpagina’s worden er een aantal standaard bannerformaten onderscheiden. Naast de Full-banner die 468×60 pixels groot is, zijn er ook andere formaten waaronder:

  • Leaderboard 728×90
  • Square 250×250
  • Skyscraper 120×600
  • Half-banner 234×60
  • Button 120×90

Een aantal standaard formaten is ook weer onderverdeeld in afwijkende verhoudingen of afmetingen, dan zijn er nog een aantal minder gangbare formaten. Verschillende platformen kunnen ook nog eigen dimensies bepalen zodat banners passen in de layout van de website of applicatie. Voor alle formaten binnen social media en Google Ads kun je onze blog lezen: De ultieme gids met alle banner formaten voor Social- en Google Ads

Afwijkende banner formaten

Hoewel het geen verplichting is om specifieke afmetingen te gebruiken, is het wel eenvoudiger om een bannercampagne via meerdere kanalen uit te zetten. Zo ondersteunt het Google Display Network de algemene bannerformaten. De populariteit per formaat kan verschillen per jaar, in 2020 werd bijna 90% van de banner impressies vertegenwoordigd door slechts vier formaten; Medium-rectangle (300×250), Leaderboard (728×90), Mobile leaderboard (320×50) en Wide skyscraper (160×600).

Scherper maar niet altijd beter zichtbaar

Een Full-banner zal op een lage resolutie scherm bijna de gehele breedte van het scherm innemen, op een hoge resolutie scherm wordt het formaat veel kleiner weergegeven. Om dit te voorkomen kan de ruimte voor een banner dynamisch geschaald worden om dezelfde oppervlakte van het beeld te vullen. Dit kan wel een verlies aan scherpte betekenen, zo kunnen banners soms onscherp lijken ten opzichte van andere elementen op de pagina. Dit kan worden voorkomen door vector illustraties te gebruiken, maar deze formaten zullen niet op ieder systeem worden weergegeven.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z