Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een tekstlink wordt ook wel ankertekst, hyperlink, anchor text of koppeling genoemd. Een (deel van een) tekst op een webpagina wordt een interactief element dat naar een andere pagina of specifieke content verwijst. Naast het verbeteren van de navigatie op een website zijn er ook SEO redenen om gebruik te maken van tekstlinks. Wat is een tekstlink, waar worden ze voor gebruikt en hoe worden deze koppelingen gemaakt?

Definitie tekstlink

Naast knoppen en andere navigatie elementen op een website, kan ook een tekstfragment interactief zijn. Dit wordt meestal aangeven met een blauwe tekstkleur, wanneer deze koppeling al eerder is bezocht door de gebruiker zal de tekstlink meestal paars van kleur zijn. Het helpt de bezoeker om te navigeren naar andere pagina’s, of om content te downloaden. Hier zijn enkele toepassingen van tekstlinks:

  • Navigeren naar een andere pagina op dezelfde website (interne link).
  • Navigeren naar een pagina op een ander domein (backlink).
  • Vindbaarheid in zoekmachines verbeteren door koppelingen met zoektermen te gebruiken.

In plaats van standaard termen als “klik hier” of “neem contact op” wordt door SEO experts aanbevolen om strategische keywords in de tekstlink te verwerken.

Een koppeling maken

Veel programma’s, van Content Management Systemen tot aan tekstverwerkers, maken het mogelijk om van een tekstfragment een tekstlink te maken. Soms wordt dit automatisch ingesteld zodra er een URL wordt ingegeven, het is ook mogelijk om handmatig een webpagina te koppelen aan een woord of combinatie van woorden. Per applicatie kan de werkwijze verschillen. Doorgaans zal eerst de tekst geselecteerd worden, vervolgens is het mogelijk om hier een URL aan te koppelen. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen koppelingen die geopend worden in hetzelfde venster, of in een nieuw venster. De tekst kan afwijken van de URL, voor SEO is het van belang om duidelijke keywords te gebruiken om een hogere vindbaarheid tot stand te brengen. Voor de bezoeker is relevantie uiteraard ook van belang.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z