Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De afkorting FYI staat voor “For Your Information”. In het Nederlands wordt doorgaans de term ‘Ter Informatie’ gebruikt. Het is een toevoeging aan een bericht om aan te geven dat er geen verdere actie vereist is door de ontvanger. Wat is FYI en hoe wordt deze term gebruikt in online communicatie?

Definitie FYI

Met name op internet is het gebruikelijk om een reactie te sturen op een inkomend bericht. Dit kan een e-mail zijn of een chat bericht. Wanneer het niet nodig is voor de ontvanger om direct een antwoord te sturen kan de afkorting FYI gebruikt worden, wat voluit staat voor “For Your Information”. Dit kan een statement zijn, een melding of een ander type bericht waarvoor geen antwoord of reactie nodig is. Het wordt doorgaans toegepast binnen een informele wijze van communiceren, bij zakelijke correspondentie zal de afkorting minder vaak gebruikt worden.

Hergebruikte term

Wanneer een bericht opgesteld wordt in internet termen kan dit voor een groot aantal mensen volstrekt onleesbaar zijn. Met name afkortingen kunnen veel verwarring scheppen. FYI is een term die lang voor het ontstaan van internet al in gebruik was, zo dateert deze afkorting al zeker terug tot 1941. In 1959 werd het ook gebruikt in een aflevering van The Twilight Zone, een televisieserie. Het komt waarschijnlijk uit het leger, waar ook termen als SOS (Save Our Souls / Save Our Ship) vandaan komen. Omdat met name afkortingen vanuit de Engelse taal niet direct herkenbaar zijn voor Nederlanders wordt FYI betrekkelijk weinig gebruikt in Nederlandstalige correspondentie.

Internet spraak

Op internet wordt veel gewerkt met afkortingen, zowel bestaande als nieuwe lettercombinaties. LOL is een bekend voorbeeld, wat staat voor Laughing Out Loud. ROTFLMAO is een meer complexe variant die staat voor Rolling Over The Floor Laughing My Ass Off. TLDR staat voor Too Long Didn’t Read. Dan is er ook nog Leetspeak wat staat voor een gemodificeerde schrijfwijze, waarbij alternatieve lettercombinaties toch herkenbaar zijn (voor een specifieke groep lezers). ‘Leet’ wordt in dit geval geschreven als ‘1337’. Ook deze ‘taal’ bestond al voor het internet.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z