Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Webdesign is een verzamelterm voor diverse aspecten bij het ontwerp van een website. Drie primaire werkzaamheden zijn het ontwerp van de gebruikersinterface (UI design), de gebruikerservaring (UX) en zoekmachine optimalisatie (SEO). Deze taken worden doorgaans uitgevoerd door gespecialiseerde ontwerpers. Wat is webdesign en is het mogelijk om zelf een website te ontwerpen zonder technische expertise?

Wat is webdesign?

Een goed functionerende website is gebruiksvriendelijk voor de bezoeker, maar bestaat feitelijk uit vele regels code en vaak vele uren optimalisatie om de functionaliteit voor de gebruikers te waarborgen. Een website is niet alleen een visitekaartje maar kan voor veel bedrijven en organisaties de primaire vorm van communicatie zijn. Het is daarmee van belang dat er aandacht besteed moet worden aan Webdesign, waarbij er meerdere onderdelen zijn die samen één geheel vormen. Design is onderdeel van Web Development, en spitst zich toe op de visuele elementen. Naast grafisch ontwerp speelt interactiviteit ook een belangrijke rol in de ontwerpfase. Daarom zal er naast het ontwerp van de gebruikersinterface ook rekening gehouden worden met de gebruikerservaring. Zoekmachine optimalisatie bevindt zich op de grens van webdesign en Web Development.

Zelf websites bouwen

Een webdesign bureau kan met name voor hobbyisten of kleine zelfstandigen een flinke investering met zich meebrengen. Wanneer de kosten niet opwegen tegen de baten dan is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Er zijn eenvoudige opties zoals Wix of Weebly waarmee de drempel voor een website ontwerpen erg laag ligt. De mogelijkheden van dit soort webbuilders zijn wel beperkt. WordPress webdesign is toegankelijk voor zowel professionals als hobbyisten, door te werken met standaard templates en plugins is het mogelijk om zonder uitgebreide technische kennis een website te bouwen. Een Webdesigner heeft wel meer kennis en expertise, waardoor de kans op problemen aanzienlijk lager ligt. Je kunt stellen dat geen website beter is als een website die niet goed functioneert.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z