Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een homepagina of homepage is de eerste pagina op een website, die normaal gesproken in het kort aangeeft waar de site over gaat, of waar informatie over specifieke onderwerpen te vinden is. Het is daarmee niet gelijk aan een landingspagina. Wat is een homepagina en hoe worden deze pagina’s ingericht?

Definitie van een homepagina

De home pagina zal in veel gevallen de eerste pagina van een website zijn die bezoekers onder ogen krijgen. Het dient als een introductie met informatie over de organisatie, de wijze waarop de website is ingedeeld en nodigt uit tot het verkennen van subpagina’s. Zie het als de inleiding van een boek waarin de interesse van de lezer wordt opgewekt, en de kaders worden bepaald. Een goed ingerichte homepage biedt houvast en vertrouwen voor de bezoeker.

Het is geen landingspagina

Er wordt regelmatig veronderstelt dat een home page hetzelfde is als een landing page, toch is dit niet het geval. De informatie op homepages is niet volledig, door koppelingen te leggen naar onderliggende pagina’s wordt het gehele verhaal compleet. Bij landingspagina’s wordt alle informatie op één pagina vertelt, in het geval van een verkooppagina van de uitleg naar de betaalknop. Een landingspagina kan dus bestaan zonder aanvullende informatie, een homepage niet.

SEO voor de homepage

Het kan verwarrend zijn voor een bezoeker om binnen te komen op een subpagina, het is ook lang niet altijd voordelig voor de aanbieder wanneer de eerste pagina wordt omzeild. Daarom is het van belang om deze pagina te optimaliseren voor zoekmachines. Hoewel dit in de meeste gevallen automatisch zal gebeuren, is het aan te raden om bij zoekmachine optimalisatie rekening te houden met de vindbaarheid van die eerste pagina. De bekende SEO richtlijnen zijn hierbij van toepassing.

 

Het is in de meeste gevallen raadzaam om op subpagina’s een directe koppeling naar de homepagina te plaatsen. Vaak is dit het bedrijfslogo linksboven maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z