Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Community building staat voor een aantal mogelijke handelingen die als doel hebben om een gemeenschap op te bouwen. De participanten delen een doelstelling of hebben dezelfde interesses. Naast sociale motivatie kunnen er ook commerciële overwegingen zijn om een gemeenschap op te bouwen en te onderhouden. Wat is community building en hoe wordt dit toegepast op e-commerce?

Definitie community building

Binnen de samenleving bevinden zich een groot aantal gemeenschappen. Er zijn officiële kenmerken van een gemeenschap zoals nationaliteit, daarnaast zijn er groepen of communities met personen die overeenkomstige doelstellingen hebben. Iemand kan onderdeel uitmaken van meerdere gemeenschappen, tijdelijk of permanent. Denk aan een religieuze overtuiging of betrokkenheid bij een politieke partij. Bij community building wordt er actief gewerkt aan het opzetten en onderhouden van dergelijke gemeenschappen. Dit kan vanuit persoonlijke betrokkenheid zijn, affiniteit met het onderwerp of vanuit een commercieel doel.

Sociale cohesie

Mensen hebben een instinctieve drang om tot een groep te behoren. Denk aan kliekjes op school en het opbouwen van een vriendenkring. Community building ligt in het verlengde van deze sociale factoren waarbij persoonlijke belangen en behoeften worden ingezet om gemeenschappen te vormen. Dit kan organisch verlopen of aangewakkerd worden door een centrale leiding. Extreme vormen van community building zijn sektes die samenhang en afhankelijkheid creëren door zich juist af te keren tegen groepen en individuen die niet gelijkgezind zijn.

Community building via social media

Er zijn diverse manieren om community building ten uitvoer te brengen. Online bieden social media platformen veel mogelijkheden hiervoor. Je zou zelfs kunnen stellen dat community building het uitgangspunt is van diensten zoals Facebook, Instagram, Pinterest of LinkedIn. Ook fora zoals Discord spelen een belangrijke rol in community building waarmee er vaak sprake is van niche communities die voorbehouden zijn aan gebruikers met een zeer specifiek interessegebied.

Commerciële community building

Traditionele marketing methoden zijn aangevuld met een variëteit aan online promotie waarbij community building een belangrijk onderdeel uitmaakt van online marketing. Zo kunnen tevreden klanten ingezet worden als merkambassadeurs die producten of diensten aanprijzen binnen hun eigen gemeenschap. Merken meten zichzelf vaak een brand image aan, een merkimago waarbij merken een persoonlijkheid lijken te bezitten. Zo kunnen ze via kanalen als Facebook, Twitter of YouTube hun klanten motiveren en activeren.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z