Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Web 2.0 is een term die bedacht is om het tijdperk van het ‘social web’ te beschrijven. Websites zijn meer interactief geworden en er zijn meer mogelijkheden met social media. Het is de volgende stap in de evolutie van het internet. Wat is Web 2.0 en wat gaat Web 3.0 brengen?

Definitie Web 2.0

Web 1.0 bood een platform om wereldwijd informatie te delen. De publisher of webmaster kon een website online plaatsen die bezoekers konden bekijken. Er waren relatief weinig mogelijkheden voor interactie en pagina’s zagen er voor iedere bezoeker hetzelfde uit. Dit zou veranderen met Web 2.0 waarbij het mogelijk werd om pagina’s dynamisch te laden voor een meer gepersonaliseerde ervaring. Daarnaast kunnen gebruikers op een laagdrempelige wijze informatie delen met andere gebruikers, denk hierbij aan social media platformen.

De term Web 2.0 werd voor het eerst gebruikt door Darcy DiNucci in 1999. Later zouden Tim O’Reilly en Dale Dougherty in 2004 deze term voor het voetlicht plaatsen. Er is echter geen sprake van een tweede versie van het World Wide Web, het is vooral een beschrijving van de online evolutie met nieuwe mogelijkheden. Voordat het Web 2.0 tijdperk werd ingeluid waren er al interactieve mogelijkheden en dynamische features. Met name de sociale interactie mogelijkheden hebben de online wereld meer toegankelijk gemaakt.

Is Web 2.0 een officiële term?

Tim Berners-Lee is zonder twijfel de grondlegger van het internet. Hij had een online gemeenschap in gedachten waar mensen konden samenwerken en informatie konden delen. Dit uitgangspunt was niet veel anders dan de definitie van Web 2.0. Berners-Lee vond deze ‘versie 2’ dan ook niet mee dan jargon zonder veel betekenis. Zelf zou hij later de term ‘semantic web’ gebruiken. Daarmee bedoelde hij de wijze waarop computers context kunnen bepalen binnen een online omgeving.

Van Web 2.0 naar Web 3.0

Net zoals Web 2.0 geen officiële term is werd Web 3.0 eveneens geïntroduceerd om een verschuiving aan te duiden in de wijze waarop het internet werkt. De derde editie onderscheidt zich van 1.0 en 2.0 vanwege de blockchain technologie. De term Web3 werd voor het eerst gebruikt door Gavin Wood, mede-oprichter van de Ethereum blockchain.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z