Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een conversiepad is de route die de bezoeker van een website aflegt om het doel dat de aanbieder heeft gesteld te bereiken. De wijze waarop conversiepaden worden ingericht is van invloed op het conversiepercentage, dat is het aantal bezoekers dat tot het beoogde eindpunt komt. Wat zijn conversiepaden en hoe worden de beste conversiepaden bepaald?

Definitie conversiepaden

De bezoeker van een website komt op een landingspagina terecht. De aanbieder van deze website wil dat de bezoeker tot een bepaald doel komt, bijvoorbeeld het bestellen van een product. Alle stappen die genomen worden tijdens dit proces vormen samen het conversiepad. Dit pad kan heel kort zijn, bij een webshop moeten er vaak meerdere stappen doorlopen worden. Wanneer deze stappen onduidelijk zijn of niet aanspreken bij de klant bestaat het risico dat de transactie niet wordt afgerond.

Hoe worden de beste conversiepaden bepaald?

Er zijn veel factoren die bepalen of het pad succesvol wordt afgelegd, een deel daarvan heeft de aanbieder in de hand. Door verschillende scenario’s te testen is het mogelijk om het conversiepercentage te verhogen, dit kan bijvoorbeeld door meerdere conversiepaden uit te testen. Zo kunnen gebruikers willekeurig naar een alternatieve landingspagina gestuurd worden, of een nieuwe versie wordt stapsgewijs uitgerold. Ook per apparaat kan het pad anders verlopen, denk aan een pad dat specifiek geoptimaliseerd wordt voor desktop of voor mobiel om die groep gebruikers beter aan te spreken.

Bestaat een optimaal conversiepad?

De doelstellingen per aanbieder zullen afwijken. Denk aan het kopen van een product of het inschrijven op een nieuwsbrief. Het gebruikersprofiel is ook van belang bij het inrichten van een traject dat succesvol bewandeld wordt. Snelle beslissers moeten niet geconfronteerd worden met een groot aantal stappen, terwijl twijfelaars juist stap voor stap door de funnel geleid moeten worden. Daarom moeten zowel de doelstellingen van de aanbieder als het profiel van de bezoeker in kaart worden gebracht, door afwijkende paden te testen kan een optimaal resultaat worden verkregen. Dat proces heet conversie optimalisatie.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z